A belvárosi templom ugyan még a XVIII. század közepén készült el, de néhány esztendővel később már igazítani kellett a tetőszerkezeten. Most, a rendházzal együtt nagyon fontos fölújítás és korszerűsítés történik, miközben az Isten házában persze a szokásos misék, egyházi szertartások a hívek lelkét szolgálják. Úgy tűnik, hogy december végére a Szentháromság katolikus templom jelentősen megújul, erre költik az egymilliárd háromszáz millió forintot, amit a hívek adományaiból nem lehetett volna fedezni, a Váci Egyházmegye pályázott erre és nyert.

A külső-belső restaurálás-megújítás egyszerre történik a Belvárosi templomban, a belső állványok ellenére a hitélet töretlen

A Vártemplom lényegesen komolyabb “generálozáson” esik át, már ami az épületet illeti. A kétszáz esztendős templom belsejéből minden képet és szakrális tárgyat elvittek restauráló műhelyekbe, köztük két ólomüveg ablakot is. (A többit majd sorjában…) Itt közel háromszáz millió forintból a külső-belső festés már készen van, most a belső megújítása a teendő.

A Várteplomban december közepén már lengyel-magyar misét tart majd Máthé György atya, esperes plébános

Bár néhányan azt gondolják, hogy a templomok csak a hívek számára fontosak, de jóval többen vannak, akik pontosan tudják, hogy a két-háromszáz esztendős, vagy régebbi épületek a történelem részei, akár az építész, akár a történész, akár a hívő ember , de még a nem hívő polgár szemével nézvést is.

December közepéig a teendők végére kell érnie a kivitelezőknek, mert mint azt Gyuri atya portálunknak elmondta, akkorra már fontos misét terveznek a gyönyörű műemlék templomba. Ottjártunkkor, ahogy a képen látható, a műemléki szakemberek vizsgálódtak a felújítási munkákról. Mint félhivatalosan kiderült, a műemléki felújításokkal foglalkozók körében erősen elszabadultak az árak. Vannak olyan tételek, amelyeknek az ára a tíz évvel ezelőttinek öt-tízszerese is lehet.

Egy bizonyosnak látszik, hogy karácsonyra mindkét gyönyörű templom kívül-belül megújulva várja a híveket.