Több mint egy hónap után Szolnokon is megalakulhat az új önkormányzati közgyűlés. Információink szerint jövőhét csütörtökön várható, hogy az október 13-án megválasztott képviselők és Szalay Ferenc polgármester leteszik az esküt. Az elmúlt két hétben több településen és budapesti kerületben felállt az új önkormányzat, s ahol az ellenzék került többségbe, ott bizony kőkemény pénz- és pozíciószórásba kezdtek a képviselők.

Nagy kérdés, mi várható Szolnokon, ahol az ellenzéki összeállás kétfős többséget tudhat magáénak. Így ugyanis ők határozhatják meg, milyen feltételekkel kezdhetik meg a munkát a szolnoki közgyűlés tagjai. Vajon Szolnokon is várható pénzszórás? Ez még nem tudható, de amit eddig láttunk a balliberális pártoktól másutt, az inkább szólt a haverok zsebének kitöméséről, mintsem a munkáról.

Nagy kérdés, hogy miként valósítják ezt meg. Eddig a tapasztalat azt mutatja, az ellenzéki vezetésű városokban azonnal megemelik a tiszteletdíjakt, pozíciókat kreálnak maguknak, szakértőket kérnek fel mindenre. Persze bizakodunk, hogy nem így lesz, de mindenütt az addigi legdrágább közgyűlési munkát alapozták meg. Jellemző trükk, hogy hirtelen rájönnek: a minőségi képviselői munkához több bizottságra van szükség, ami újabb elnöki pénzekkel, bizottsági tagokkal, azok tiszteletdíjával jár.

Aki esetleg bizakodik a mértékletességben, annak rossz hír, hogy a győztes ellenzékiek eddig mindenhol azonnal mértéktelen fizetésosztásba kezdtek, miért pont Szolnok lenne kivétel?

Márpedig a többlet fizetés sok pénzbe kerül, amire a plusz fedezetet el kell venni valahonnan a város költségvetéséből. Így aztán kíváncsian várjuk, hogy amennyiben önmaguk megjutalmazása mellett döntenek a többséget adó ellenzéki képviselők, annak forrásait honnan veszik el, melyik feladat, vagy intézmény esik áldozatul a pénzéhségnek. Hamarosan megkapjuk a válaszokat.