Junior kiemelt bajnokság, keleti csoport, alapszakasz

Szolnoki Kosárlabda Akadémia – Vasas Akadémia 71-68 (15-17, 20-15, 16-12, 11-18, 9-6)

SZOLNOK: Sebők 7/3, Csornai B. 19, Bella 14/3, Csornai Cs. 8, Fodor 4. Csere: Verba 4, Alcser 2, Gémes 2, Ficsór 11, Kiss. Edző: Honti Viktor

Vasas, legjobb dobók: Radics 27, Dunai 12, Kelemen 12

A szoros győzelmek bajnoksága az idei a Szolnoki Kosárlabda Akadémia juniorjainak. Honti Viktor csapata pár ponttal nyert Debrecenben, szerdán egyetlen ponttal verték a MAFC csapatát, szombaton délelőtt pedig az a Vasas érkezett a Széchenyi Gimnázium csarnokába, mely pontosan a szolnokiak mögött állva a tabellán nem titkoltak győzni akart. A fővárosiakat az is fűtötte, hogy Csornak Bencéék győzni tudtak Pasaréten, azaz egy győzelmet biztosan elraboltak az ugyancsak felsőházba igyekvő Radics Gerzsonéktól.

A mérkőzés esélyese a budapesti győzelem ellenére is a Vasas volt, ennek megfelelően ők is kezdték jobban a mérkőzést. A korosztályának egyik legjobbjaként számon tartott Radics vezetésével két-három ponttal végig vezettek az első játékrészben, hazai oldalról az egyébként sérüléssel küszködő Csornai Bence és Ficsór Bence játszott az átlagosnál jobban.

A folytatásban a szolnokiak rendezték támadójátékukat, s mivel a védekezésük addig is jobbára rendben volt, így előbb utolérték a Vasast, majd a nagyszünetig átvették a vezetést is.

Az első félidőben a Szolnoknak és a Vasasnak is voltak jobb és gyengébb időszakai, összességében elmondható, hogy mindkét gárdának elsősorban a dobásbiztonsággal akadtak problémái.

A fordulás után Sebőkék maradtak lendületben, helyenként kifejezetten jól játszva, s remekül védekezve növelték a különbséget. Ebben az időszakban Bella Ádám betörései jelentették a legtöbb veszélyt a vendégek gyűrűjére, védekezésben pedig szervezetten, kellően agresszíven zárták le a betörések előtt csapattársaival az utat.

A negyedik negyedre úgy tűnt, nem tud változtatni játékán a Vasas, 56-44-nél időt is kértek a vendégek. Egész pályás letámadást vezényelt a Vasas mestere, igyekeztek becsapdázni a labdát vezető szolnoki játékost, amivel sok hibára kényszerítették a hazaiakat. A lendületét vesztett Akadémia pedig előbb leadta 12 pontos előnyét, majd Radics Gerzson kettesével úgy tűnt, megnyerik a mérkőzést. Csornai Bence azonban a lefújás előtt kiegyenlített, így jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban már mindkét csapat ideges volt, de az összességében ismét vezérként kosarazó Csornai Bence higgadtságával és pontjaival le tudták győzni a vendégeket.

Honti Viktor:

A szerdai mérkőzés után nem hittem volna, hogy ismét ilyen izgalmak várnak ránk. Tudtuk, hogy a Vasas nagyon jó csapat, fizikálisak, szervezettek, s csak akkor győzhetünk, ha mi leszünk a fegyelmezettebbek. Ezt a mérkőzés jelentős részében meg is oldottuk, helyenként egész szépen játszottunk. Pont ezért nagy kár a rendes játékidő utolsó perceiért, amikor elveszítettük ritmusunkat, sokat hibáztunk, s ezzel felhoztuk ellenfelünket. A győzelemért gratulálok a csapatnak, de ennél sokkal fegyelmezettebbnek kell lennünk a jövőben!