Nagy divat az arctalan hőzöngés a világhálón. Ezt teszi a magát Szolnoki többségnek kinevező társaság oldala is, ahol – ugyancsak névtelenül – megjelent az ő „közösségi” véleményük: Szolnok polgármestere a felelős azért, hogy még mindig nincs alpolgármestere a megyeszékhelynek.

A hír igaz. Apró módosítással. Ez a valaki, arctalan fészbukos bejegyző ugyanis azt állítja, hogy a választási eredmények tükrében a horror koalíciónak van joga belsős polgármestert adni. Joga. Kár volna velük nyelvi hadakozásba kezdeni, mert az parttalan lenne. Nincs olyan a törvények között, hogy bárhol is a többség joga volna a belsős alpolgármester delegálása. Olyan van csak, hogy a polgármester jelöl alpolgármestert. Ez meg is történt. Pontosan háromra tett javaslatot, amiből kettőt a többségesdi adhatott volna. A frakciókra hullott többség szerint ez azonban drága, sok pénzbe kerülne. Az, hogy Szolnoki többségként szereztek számbeli fölényt a közgyűlésben és azon nyomban négy frakcióvá osztódtak, az nem drága. Egy helyett négy frakcióvezetőt kell a közpénzből stafírozni az azóta hirtelen takarékossá vált csapatból, demokratikusan. Ahogy azt Szekeres Éva fecskeügyi újdonatúj képviselőasszony megmondta: eddig nem volt demokrácia, de most majd lesz. És tényleg. Már nagyon van.

Ebben a kilombosodó, nagy demokráciában  a polgármester javaslatát nem fogadta el a szivárványos társaság, mert  – ahogy már idéztem -, úgy vélik, nekik van joguk akkor is, ha nincs. Az a demokrácia, ahol elég az „úgy véljük” helyi törvénynek.

Miután pedig a választott testületnek kell a polgármester javaslatát elbírálni az alpolgármesteri helyzet megoldására és – a képviselők számát tekintve – ott többségben a horror koalíció tagjai vannak, ez a létszámbeli többség nem szavazta meg az alpolgármesteri tervet. A testület kisebbsége elfogadta volna. A többsége nem. A magát demokratikusnak nevező többség. Amelyik a saját felelősségét szépen elhárítja, másra keni. Hamisan. Hazug módon.

(hz)