Két diákokhoz kapcsolódó programnak is helyet adott pénteken a városháza díszterme, ahol először az ebben az évben 18. évüket betöltött diákokat köszöntötte Szalay Ferenc polgármester, majd ülésezett Szolnok diákközgyűlése.

A város középiskoláiból érkeztek a diákok intézményüket képviselve, hogy átvegyék a város ajándékát, egy-egy power bankot 18. születésnapjuk alkalmából. A fiataloknak Háló Dániel diákpolgármester és Szalay Ferenc polgármester is gratulált.

A diákközgyűlés munkáját is több fiatal kísérte figyelemmel a helyszínen. Háló Dániel diákpolgármester eskütételét követően kezdődhetett az ülés, melyen dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Szalay Ferenc polgármester és dr. Versitz Éva, a polgármesteri hivatal humán igazgatója hallgatta az elhangzó beszámolókat, javaslatokat.

A napirendi pontok elfogadását követően Oláh Csenge, a korábbi diákpolgármester tartott beszámolót a 2017-2019 közötti időszakról, majd a közgyűlés négy bizottságának elnöke kapott szót.

Pethő Kinga, a Kommunikációs és Működési Bizottság képviselője a bizottság által vállalt feladatokat, célkitűzéseket ismertette. A bizottság javasolta, hogy évente többször is legyen diákközmeghallgatás, illetve tavasszal egy Diákfórum, ahol minden iskolából részt vehetnek a diákok. Online diákújság indítását tervezik, illetve egy pályázat kiírást a Városi Diákok Tanácsa (későbbiekben VDT) logójának megújításra. Szeretnék, hogy a középfokú köznevelési intézmények válasszanak maguknak testvériskolát, és lennének egy olyan napok, amikor a diákok ellátogathatnának egymás iskoláiba és részt is vehetnek ott egy vagy több tanórán. A diákok javasolják a diákpolgármesteri fogadónap bevezetését, havonta egy alkalommal. 2020. december 31-én lejár Szolnok Város Ifjúsági Koncepciója, az új készítésébe aktívan be szeretnénk kapcsolódni fiatalok.

Tamás Bence, a Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság képviselője is sok remek ötletet sorolt fel hozzászólásában- Az immár hagyománnyá váló street workout verseny kategóriáinak bővítése freestyle kategóriával és parkour versenyelemmel. Mivel rengeteg fiatalt érint, kezdeményezik e-sport bajnokság szervezését, illetve azt, hogy a Tiszaligeti Napokon legyenek tanár-diák versenyek, NERF bajnokság és egy olyan program, ahol különböző iskolák vegyes csapatot alkotva szerezhetnek díjat. A következő javaslat az ételdobozok kihelyezése volt. Ezeket azosztályok – körforgásban – „örökbe fogadhatnának” egy-egy hétre. Szeretnék a fiatalok, ha minden hónap utolsó testnevelés órájára az iskolák különböző sportágak képviselőit hívnák meg bemutató órát tartani. A Tisza-parton működő ivókutakhoz alacsonyan kiépített kutyaitató csap/tál kihelyezését kezdeményezik, hiszen nagyon sokan sétáltatják arra kutyáikat.

Programunkban nagy hangsúlyt fektettünk a művészetekre, szeretnénk kibővíteni a tehetséges fiatalok lehetőségeit – mondta el Pakai Patrícia, a Kulturális és Művelődési Bizottság képviselője.

A városban jelenleg is működnek legális graffiti falak. A fiatalok egy olyan pályázatot terveznek, amelyben összemérhetik a tudásukat másokkal, ehhez azonban új helyszínt szeretnének. A pályázat célja a figyelem felhívása a biztonságos és szabályos közlekedésre, az ábrázolt nevezetességek pedig a Szolnokra utazó látogatókkal ismertetnék meg a város híresebb épületeit, látványosságait.

Könyvcsere program során az iskolákban szeretnének kihelyezni vagy kijelölni az iskolai diákönkormányzatosok által polcokat, amikre kiselejtezett könyvek kerülnének. Ezeket a könyveket el lehetne vinni, a diákok pedig saját, már megunt könyveiket tehetnék fel ide, hogy másokhoz is eljuthassanak. A program másik része pedig a tankönyvekre vonatkozna. Szintén polcokat szeretnék kihelyeztetni, melyekre az adott évfolyamban végzett diákok leadhatnák a tankönyveiket, hogy alsóbbéves társaik használhassák azokat. Folytatódna a DOKK mozi és randi nap, ifjúsági vers- és novellaíró pályázatot terveznek, és a népszerű Alkoss Szabadon! pályázat folytatását.

Nagy Ruben, a Városfejlesztési, Programszervezési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke ismertette javaslataikat. A jövőre 20. jubileumát ünneplő 24 órás vetélkedőn szeretnék, ha lehetőség nyílna 8 óránként egy-egy amatőr zenekar fellépésre.A sportrepülőtér és bevásárló központ közötti alagút szakaszokon domború tükrök kihelyezését, a bicikliút felújítását és megfelelő táblák és jelzések kihelyezését kezdeményezik a biztonságos közlekedés érdekében. Ugyancsak domború tükrök telepítését kérik a Fiumei iskola előtti átkelőhelyhez. Szeretnék, ha több KRESZ előadáson vehetnének részt az általános iskolások és az ovisok. A végzős diákok köszöntésén is változtatnának: fiatalosabbra és környezetbarátabbra formálnák.

A virágos iskola projekt indítása mellett bevezetnék a “Présben pénzed” programot, a szelektív hulladékgyűjtés egyik formáját mely anyagi forráshoz juttatja az intézményt és annak diákönkormányzatát. Elhangzott, hogy szükség lenne egy GOKART pályára Szolnokon, iIlletve amennyiben megoldható, szeretnék a szolnoki kültéri sportpályákat időzítős villanykapcsolódóval felszereltetni, hogy az este kilátogató fiatalok kivilágított pályákon tudjanak biztonságosan játszani.