Közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, listát és egyéni jelölteket akar Gyurcsány Ferenc a 2022-es választásra. Az MSZP–Párbeszéd-szövetség támogatja a javaslatot, míg a DK jelenlegi legkomolyabb ellenzéki riválisa, a Momentum egyelőre távolságtartó. Vona mást mond, mint a Jobbik.

Nem sokat teketóriázott Gyurcsány Ferenc, aki az új év második napján közösségi oldalán adott iránymutatást az ellenzéknek, mondván, „egy közös miniszterelnök-jelölt, egy közös lista, mindenhol csak egy egyéni ellenzéki jelölt.”.

A DK elnöke szerint a szükséges feladatokat már jövő őszre el kell végeznie az ellenzéknek,egyértelmű, hogy Gyurcsány diktál mindenkinek az ellenzéki oldalon.

Gyurcsány Ferencné lenne a közös jelölt?

Tóth Bertalan pártelnök, Kunhalmi Ágnes választmányi elnök és Karácsony Gergely főpolgármester már decemberben kiállt a közös indulás mellett – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Molnár Zsolt. Az MSZP pártigazgatója vitatta, hogy mindebből az következne, Gyurcsány Ferencné lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Szerinte a kérdésben teljes ellenzéki konszenzusra van szükség, vagy adott esetben előválasztáson dőlhet el a közös jelölt személye.

Nem lelkes a Momentum

A DK jelenlegi legkomolyabb ellenzéki riválisa, a Momentum egyelőre távolságtartóan reagált Gyurcsány javaslatára. – Jelenleg az a feladat, hogy megmutassuk: tudunk kormányozni, alternatívát mutatni – mondta Németh Gyöngyvér a lapnak. A Momentum sajtóreferense szerint tisztában vannak azzal, hogy valamilyen ellenzéki együttműködésre, koordinációra szükség lesz, amiről nem az utolsó pillanatban kell majd megállapodni,

a részleteket azonban még ráér kidolgozni.

Vona mást mond, mint Sneider

A Jobbik hivatalosan nem reagált a DK elnökének ötletére. Sneider Tamás pártelnök azonban december végén a 2022. évi esetleges együttműködésről azt mondta, ennek a technikai részleteit még nem tisztázták pontosan, de csak így van esélyük.

Erkölcstelen, rossz és veszélyes, így jellemezte Gyurcsány ötletét Vona Gábor. A Jobbikból már távozott korábbi pártelnök szerint a teljes listás összefogás a saját hatalmi céljai miatt fontos a DK-nak, és ezzel Gyurcsány Ferenc surranópályán visszakerülne az ország élére. (Origo, Magyar Nemzet cikke nyomán)