Kizárólag Jakab Péter jelöltjeit választották be a Jobbik frissen megválasztott elnökségébe a szombati tisztújító kongresszuson, ezzel a kérdés eldőlt: Gyurcsány Ferenc komoly befolyást szerzett a pártban. 

Ezzel a legfontosabb dolog eldőlt: a Jobbik végképp lerázta magáról a jobboldaliságnak még csak a látszatát is, s a DK amolyan jobbszárnyaként politizálnak majd tovább. Az egykor még stabil politikai erőnek számító párt békéscsabai szervezete már fel is oszlatta magát Jakab Péter és embereinek színrelépésével.  

Szombaton sorsdöntő kongresszust tartottak a Jobbikban, hiszen az alapszervezetek delegáltjai többek között az új elnök személyéről, az elnökség tagjairól, és ezáltal a további politikai stratégiáról döntöttek.

A nagy tét érthető módon ismét felszínre hozta az ellentéteket, amelyek elsősorban az ellenzéki összefogás mikéntjével és a szervezet önállóságával voltak kapcsolatosak. Ezek mentén két erőcsoport alakult ki a párton belül: az egyik az ideológiamentességet hangsúlyozó Jakab Péter frakcióvezető, a másik a csak feltételes ellenzéki működést támogató Szávay István volt parlamenti képviselő körül. Jakab régóta a baloldallal való szoros kapcsolat híve, ő volt az első vezető jobbikos politikus, aki hajlandó volt Gyurcsány Ferenccel mutatkozni. Éppen ezért leegyszerűsítve a következő volt a tétje a tisztújításnak: sikerül-e a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének az eddiginél is nagyobb befolyást szereznie a párton belül?

Érdekes, s jól jelzi a Jobbik belső megosztottságát, hogy még Bencsik János, Stummer János, Gyüre Csaba és Varga-Damm Andrea parlamenti képviselők is a párt nemzeti karakterének megőrzésének üzenetével kampányoltak a tisztújítás előtt. 

Szombaton a küldöttek kimondták a végítéletet: miután Jakabot elnökké választották, kizárólag a hozzá köthető jelölteknek szavaztak bizalmat. Így a párt elnökségébe került Ander Balázs, Dudás Róbert, Lukács László György, Potocskáné Kőrösi Anita, Szilágyi György és Z. Kárpát Dániel. Jakab tehát totális győzelmet aratott, hiszen a párt belső ellenzékét teljesen kiszorította az új vezetésből: a Szávay-szárnyból senki nem került be a testületbe. 

Nem véletlen, hogy elemzők szerint Gyurcsány Ferenc az eddiginél is komolyabb befolyást szerzett a pártban.Azt, hogy mi várható a Jobbiktól, arra Jakab Péter adta meg a választ megválasztását követő első sajtótájékoztatóján. Az új elnök ugyan először arról beszélt, hogy Gyurcsánnyal “képtelen közösséget vállalni”, mivel a bukott kormányfő rendszerét “az emberek nagyon egyértelműen leszavazták”. Csakhogy pár perccel később újságírói kérdésre már azt mondta, hogy a Fidesz leváltása érdekében hajlandó a DK-val együttműködni. A balliberális párt elnökét Gyurcsány Ferencnek hívják. (Origo cikke nyomán. FOTÓ: Origo.hu)