Az elmúlt években a szolnoki Széchenyi István Gimnázium jelenti az állandóságot az országos diákolimpiai kosárlabda döntőjében. Idén is ott voltak a debreceni fináléban Honti Viktor tanítványai, ezúttal bronzérmet szereztek egy körmendi és egy debreceni középiskola csapata mögött. Az intézménynek mondhatni teljessé vált az éremkollekciója, hiszen egy ezüst és egy aranyérem után lettek harmadikak.

– Nagy dolog, hogy évek óta ott tudunk lenni a legjobbak között, mert ez azt jelenti: iskolánkban és a városban több korosztályban is jó az utánpótlás – mondta Honti Viktor. – Azt tudni kell, hogy a diákolimpiák legjobb együttesei mindig valamelyik komolyabb utánpótlásnevelő központtal állnak kapcsolatban, nálunk a Szolnoki Kosárlabda Akadémia fiatal növendékei közül tanulnak többen.

A vezetőedző-testnevelő az iSzolnoknak hozzátette: idén kiemelkedett a Körmend csapata, melyben több korosztályos válogatott is szerepelt. Ráadásul a szolnokiaknál nem lehetett ott a sérült Pallai Tamás, valamint Abraham Arabo, velük lényegesen erősebb lett volna a Széchenyi Gimnázium.

– Úgy gondolom, a körmendiek elsőségét így sem tudtuk volna feltétlenül megakadályozni, de talán a fináléban ott lehettünk volna. A jövőt illetően egyébként biztató, hogy ez a társaság lényegében együtt marad, így ismét szeretnénk ott lenni majd az országos döntőben.

Nem elhanyagolható szempont, hogy a diákolimpiai dobogó a fiatalok továbbtanulásában éppen úgy plusz pontokat jelent, mint bármelyik tanulmányi verseny, tehát a sportérték mellett a sportolók jövőjét is segíti az iskolai csapat eredményessége.