Európai Unió

Parlamenti felhatalmazást a kilépési folyamat elindításához

A londoni parlament felső kamarája, a Lordok Háza módosítások nélkül véglegesítette hétfőn azt a kormányzati határozattervezetet, amelynek törvényhozási elfogadása a brit legfelsőbb bíróság januári döntése alapján szükséges a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához. A felsőház hétfő éjjeli végszavazásával véget ért a többhetes parlamenti eljárás, és ezután Theresa May miniszterelnök a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye alapján bármikor hivatalos értesítést ... Tovább »

A teljes egyetértés hiányában huszonhét tagország által támogatott zárónyilatkozatot fogadtak el

A teljes egyetértés hiányában huszonhét tagország által támogatott zárónyilatkozatot fogadtak el az Európai Unió állam- és kormányfői brüsszeli csúcstalálkozójuk első, csütörtöki tárgyalási napjának végén, miután Beata Szydlo lengyel miniszterelnök bejelentette, hogy nem fogja aláírni e nyilatkozatot, sőt az ülés egyetlen dokumentumát sem fogja elfogadni – tudatta Twitter-üzenetében Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője csütörtök éjjel. A tanács honlapján is ... Tovább »

Az unió megreformálásának szükségességéről beszélt az osztrák külügyminiszter

Az unió hatékonyabb, egyszerűbb és demokratikusabb működése érdekében átfogó reformokat kell végrehajtani – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter kedden Bécsben. Ausztria 2018 második felében tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. Várhatóan ez idő alatt zárulnak le Nagy-Britannia unióból való kilépéséről (Brexit) szóló tárgyalások. “A Brexit valóság lesz, még akkor is, ha ennek nem örülünk” – mondta ... Tovább »

A multik silányabb minőségű termékeket terítenek Magyarországon, mint Nyugaton?

A visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország – V4) mellett Románia és Bulgária is felléphet az élelmiszerek Európai Unión (EU) belüli kettős minőségének ügyében – mondta Zsigó Róbert, a földművelésügyi tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára hétfő este az M1 aktuális csatornán. Az államtitkár elmondta, a csütörtöki V4-es csúcstalálkozón a miniszterelnökök ezt a témát is tárgyalhatják. Közölte: úgy tűnik, sikerül összefogniuk ... Tovább »

Márciusban kezdődik az újabb nemzeti konzultáció

Márciusban kezdődik az a nemzeti konzultáció, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be a kormány szerint Magyarország előtt álló öt veszélyforrásról. A konzultáció időpontját Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője ismertette csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett, a kormány szerint az idén Magyarország előtt álló öt veszélyforrás a rezsicsökkentés brüsszeli betiltása, az illegális bevándorlás kérdése, az adópolitika uniós központosítása, a munkahelyvédelmi támogatások biztosítására vonatkozó ... Tovább »

Brüsszel üdvözölte a német-francia javaslatot

Üdvözölte az Európai Bizottság szerdán a schengeni szabályok módosítására vonatkozó német-francia javaslatot, amely a biztonságot hivatott fokozni azáltal, hogy egyszerűsítené a belső határellenőrzés ideiglenes visszaállítását az övezet tagállamai számára. Thomas de Maiziere német és Bruno Le Roux francia belügyminiszter nemrégiben levelet küldött az Európai Bizottságnak, amelyben egy sor javaslatot fogalmaztak meg a közbiztonság fokozására. Ezek értelmében az övezet tagállamai szükség ... Tovább »

Egyre több magyar javaslatot fogad be az unió

Egyre több, eredetileg a hatályos uniós szabályokkal ellentétes, a migráció ügyében tett magyar javaslat válik az európai mainstream részévé – jelentette ki a Migrációkutató Intézet igazgatója szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában. Orbán Balázs felidézte, hogy ilyen volt a kerítés megépítése, az unión kívül felállítandó úgynevezett hotspotok kérdése is egyre elfogadottabb, és ilyen a legújabban felvetett menekültügyi őrizet is. Ez ... Tovább »

Két kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen szerdán a kiskereskedelmi, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, áruk szabad mozgásának biztosítása érdekében, valamint azért, hogy fogadjon el intézkedéseket a környezeti zajok csökkentésére. Az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárások februári határozatait részletező jelentésében arról tájékoztatott, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi forgalmazása miatt kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország és Románia ellen. A döntés ... Tovább »

Meg kell védeni a rezsicsökkentést, a migrációs válság kezelésére meg kell erősíteni a jogi határzárat

A kormány azt szeretné, hogy a magyarok saját maguk dönthessenek a jövőjüket meghatározó kérdésekben és Brüsszel – a bevándorlás területéhez hasonlóan – ne folytathasson máshol is lopakodó jogalkotást – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A kormány képviselője emlékeztetett, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki évértékelőjében nevezte meg az új nemzeti politika öt alappillérét, amelyek a ... Tovább »

Az EU döntéshozatalában nagyobb teret kell adni a nemzetállamoknak

Az Európai Unió (EU) döntéshozatalában nagyobb teret kell adni a nemzetállamoknak és a nemzeti parlamenteknek – hangsúlyozta egybehangzóan Beata Szydlo lengyel és Enda Kenny ír miniszterelnök csütörtöki varsói sajtóértekezletén. Az ír kormányfő, aki egynapos látogatáson tartózkodik Varsóban, a Szydlóval folytatott tárgyalást követő sajtóértekezleten elmondta: a megbeszélést a Brexit (az Egyesült Királyság tervezett kiválása az EU-ból) témája uralta. A két politikus ... Tovább »