Európai Unió

Két kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen szerdán a kiskereskedelmi, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, áruk szabad mozgásának biztosítása érdekében, valamint azért, hogy fogadjon el intézkedéseket a környezeti zajok csökkentésére. Az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárások februári határozatait részletező jelentésében arról tájékoztatott, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi forgalmazása miatt kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország és Románia ellen. A döntés ... Tovább »

Meg kell védeni a rezsicsökkentést, a migrációs válság kezelésére meg kell erősíteni a jogi határzárat

A kormány azt szeretné, hogy a magyarok saját maguk dönthessenek a jövőjüket meghatározó kérdésekben és Brüsszel – a bevándorlás területéhez hasonlóan – ne folytathasson máshol is lopakodó jogalkotást – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A kormány képviselője emlékeztetett, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki évértékelőjében nevezte meg az új nemzeti politika öt alappillérét, amelyek a ... Tovább »

Az EU döntéshozatalában nagyobb teret kell adni a nemzetállamoknak

Az Európai Unió (EU) döntéshozatalában nagyobb teret kell adni a nemzetállamoknak és a nemzeti parlamenteknek – hangsúlyozta egybehangzóan Beata Szydlo lengyel és Enda Kenny ír miniszterelnök csütörtöki varsói sajtóértekezletén. Az ír kormányfő, aki egynapos látogatáson tartózkodik Varsóban, a Szydlóval folytatott tárgyalást követő sajtóértekezleten elmondta: a megbeszélést a Brexit (az Egyesült Királyság tervezett kiválása az EU-ból) témája uralta. A két politikus ... Tovább »

Európa külső határait meg kell erősíteni

A múlt heti máltai informális EU-csúcson elfogadott nyilatkozat gyakorlatilag megfelel annak, amit Magyarország javasol az európai külső határok védelmének erősítésére, az uniós határkörzetek törvényes rendjének helyreállítására a helyzet kezelhetősége érdekében – mondta hétfőn Londonban Kovács Zoltán. A kormányszóvivő magyar és brit újságírókat tájékoztatott a magyar kormány külpolitikai törekvéseiről, illetve a külpolitikai fejleményekről alkotott magyar kormányzati álláspontokról a londoni magyar nagykövetségen. ... Tovább »

Orbán: komoly előrelépés lehet, ha változik az olasz álláspont a migrációról

Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, hogy ha megváltozik Olaszország álláspontja a bevándorlás kezelésével kapcsolatban, akkor komoly előrelépést lehet elérni, sikerülhet ugyanis az Európai Unió határain kívül megállítani a migránsáradatot. A kormányfő erről pénteken nyilatkozott a közmédiának az EU állam- és kormányfőinek informális csúcstalálkozójára érkezőben, a máltai fővárosban, Vallettában. A tanácskozás délelőtti munkaülésének témája a migráció. Orbán Viktor azt mondta, az ... Tovább »

Orbán Viktor Máltára utazott

Csütörtök este Máltára utazott Orbán Viktor miniszterelnök, aki a pénteki nem hivatalos EU-csúcstalálkozón vesz részt a földközi-tengeri szigetországban – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-vel. Az egynapos máltai uniós csúcstalálkozó – amelynek vendéglátója Joseph Muscat máltai miniszterelnök, levezető elnöke pedig Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke – délelőtti munkaülésének témája a migráció lesz, amelyen a 28 uniós állam- ... Tovább »

Tusk: ideje lezárni a Líbiából kiinduló migrációs útvonalat

Ideje lezárni a Líbiából kiinduló és az olasz partokhoz vezető illegális migrációs útvonalat, ez a célunk elérhető közelségbe került – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Fájez esz-Szarrádzs líbiai kormányfővel csütörtökön. Tájékoztatása szerint az Európai Unió támogatja Olaszországot egy Líbiával tervezett egyetértési nyilatkozat aláírásában, amelynek célja a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult migrációs hullám megfékezése. ... Tovább »

Felhatalmazta a brit parlament alsóháza a kormányt a kilépési folyamat elkezdésére

A várakozásoknak megfelelően jóváhagyta szerdán a londoni alsóház azt a kormányzati határozattervezetet, amelynek parlamenti elfogadása a legfelsőbb bíróság januári döntése alapján szükséges ahhoz, hogy hivatalosan is elindítsák a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot. A képviselők két vitanap után 498:114 arányban szavazták meg azt az indítványt, amelyben a kormány felhatalmazást kér a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásához. Az 50. cikkely szabályozza, ... Tovább »

Orbán Viktor: az európai projekt megrekedt a pályáján

“Népességét, természeti forrásait és emberi erőforrásait tekintve az Európai Unió a világ vezető hatalma kellene legyen. Stagnálása azonban pillanatnyilag megakadályozza, hogy betöltse vezető szerepét” – állapítja meg Orbán Viktor miniszterelnök abban az angol nyelvű cikkében, amelyet a Hungarian Review című lap közölt január 24-i keltezéssel, és amelynek rövidített változatát az amerikai National Review című konzervatív folyóirat is átvette. “Az, amit ... Tovább »

Orbán: “Brüsszelben még az irány is rossz”

“Brüsszelben rosszul mennek a dolgok, még az irány is rossz” – hangsúlyozta csütörtökön Brüsszelben Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A kormányfő a Konrad Adenauer Alapítvány és az Antall József Tudásközpont közös szervezésében tartott rendezvényen Európa 2017 című angol nyelvű előadásában emlékeztetett arra, hogy Európa két évtizede még ambiciózus célokat tűzött ki maga elé, de ezek közül egyiket sem valósította meg. Orbán ... Tovább »