Gazdaság

Átadták az Electrolux megújult szerszám- és célgépüzemét

Ünnepélyes keretek között átadták Jászberényben az Electrolux Lehel Kft. több mint 240 millió forintból megújult szerszám- és célgépüzemét pénteken. Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója elmondta: a beruházás során 1250 négyzetméter üzemrész újult meg és korszerűsödött a meglévő technológia. Három új szerszámgépet – grafitmarásra szolgáló CNC marógépet, nagy teljesítményű CNC marógépet és CNC szikraforgácsológépet – szereztek be. Hozzátette: az ... Tovább »

Összehasonlíthatók lesznek a temetkezési szolgáltatási árak

A temetőkre és temetkezésre vonatkozó kormányrendelet alapján a temetkezési vállalkozásoknak január óta kötelező részletes számlát adniuk az általuk nyújtott szolgáltatásról, áprilistól már a gépi számlázás sem mentesül a kötelező számlatartalom alól – mondta Puskás Béla, a Dél-dunántúli Temetkezési Egyesület elnöke szerdán Budapesten, az Országos Temetkezési Konferencián. Az új számlázási rendszer, amely körülbelül 450-500 temetkezési vállalkozást érint, lehetővé teszi a temetkezési ... Tovább »

Ritkítják a kormoránokat a Tisza mentén

Február végéig vadásznak a kormoránokra a Közép-Tisza mentén, a kiskörei erőműtől lefelé tartó Tisza-szakaszon. A madárcsapat a halak pusztításával százmilliós kárt okoz évente országosan. Donkó Péter, a szolnoki székhelyű Közép-Tisza-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének szövetségi titkára szerdán az MTI-nek elmondta, eddig 34 kormoránt lőttek ki az idén, 300 példány kilövésére kaptak engedélyt. A gyérítést a vadászati törvény előírásainak betartásával, a helyi ... Tovább »

Varga Mihály: a magyar gazdaság negyedik éve növekszik

A magyar gazdaság negyedik éve növekszik, miközben 83-ról 74 százalékra csökkent a GDP-arányos államadósság – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Dunakeszin. A nemzetgazdasági miniszter Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, Pest megyei országgyűlési képviselő lakossági fórumának vendége volt. Az államtitkár összegezte választókerületének legfontosabb gazdasági történéseit. Kiemelte, hogy a százmilliárd forintos beruházással megvalósuló gödi Samsung gyár hatszáz munkahelyet létesít, ami ... Tovább »

Csaknem 10 milliárd euró volt a kereskedelmi többlet 2016-ban

A külkereskedelmi termékforgalom 9,978 milliárd euró (3107 milliárd forint) többlettel zárta a tavalyi évet a 2015-ös 8,595 milliárd euró után – jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kivitel euróban 3,1, a behozatal 1,7 százalékkal nőtt és 93,274, illetve 83,295 milliárd euró volt. Az éves exporttöbblet a 10 milliárd eurót is meghaladhatta volna, ám a decemberi ... Tovább »

Gumifeldolgozó épül Szolnokon

Az oláh Gumiszervíz célja, hogy a beruházással a cégnél keletkező használt gumikat helyben tudják feldolgozni. A környezetbarát megoldás újabb munkahelyeket is teremt a megyeszékhelyen – tudósít a Szolnok TV. Az Oláh-Gumiszervíz szolnoki telephelyén összegyűjtik a náluk felgyülemlő felesleges gumi hulladékot, és más cégekhez elszállítva újrahasznosítják. Ilyen újrahasznosító üzem azonban Kelet-Magyarországon nincs. Ezért is gondolta úgy a debreceni székhelyű cég, hogy ... Tovább »

Foglalkoztatási paktum aláírás

Aláírták a megyei “foglalkoztatási-gazdasági együttműködési paktumot”, és elfogadták annak működési szabályzatát. Az önkormányzatokat, civil szervezeteket, munkáltatókat és munkavállalókat, valamint önkormányzatokat tömörítő konzorcium célja, hogy növelje a foglalkoztatást Jász-Nagykun-Szolnok megyében tudósít a Szolnok TV. A 2016. őszén megalakult megyei foglalkoztatási-gazdasági paktum elsősorban olyan projektek kidolgozását és támogatását célozza meg, melyek a munkahelyteremtést és a munkába állást segítik. A konzorcium tagjai, önkormányzatok, ... Tovább »

Turisztikai hasznot is hozó természetvédelmi beruházás

Bruttó 850 millió forint értékű élőhely-rekonstrukciót hajt végre a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) a KEHOP program keretében – jelentette be Dr. Kovács Zita a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a projekt keddi sajtótájékoztató rendezvényén a Tiszakürti Arborétumban. Dr. Kovács Zita hangsúlyozta, hogy a projekt természetvédelmi jelentősége mellett turisztikai és gazdasági szempontból is hosszú távon érvényesülő, kedvező hatások várhatóak, a ... Tovább »

Indul a szupergyors internet program kivitelezését követő projekt

Indul a szupergyors internet program (SZIP) kivitelezését követő projekt, a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében 400 millió forint európai uniós és hazai támogatásból megvalósuló projekt célja a szupergyors internet program szélessávú fejlesztéseinek előkészítéséhez és végrehajtásához kapcsolódó feladatok ellátása – közölte a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség kedden az MTI-vel. A SZIP kivitelezését követő projektben a megépülő hálózatok szakszerűségét, ... Tovább »

Energy School találkozó Szlovéniában

Múlt héten a szlovéniai Celjében egyeztették az iskolák energia gazdálkodásának ésszerűsítését az Energy School projekt tagjai. A házigazdák, valamint az olasz vezető partner mellett lengyelek, németek, horvátok, osztrákok valamint a Magyarországot képviselő Szolnok és Újszilvás dolgozik az uniós pályázaton. Szolnokot Szabó István alpolgármester és Magyar Anikó az önkormányzat nemzetközi referense képviselte. A tanulmányi túrát is tartalmazó négy napos konferencia a ... Tovább »