Magyarság

Magyar Örökség Díjazott a Szolnoki Művésztelep

Szombaton adják át a Magyar Örökség Díjakat a Magyar Tudományos Akadémia (MTA)dísztermében, az elismerést újabb hét kiemelkedő személyiségnek és intézménynek adományozzák. Magyar Örökség Díjban részesül a komáromi Selye János Gimnázium magyar nyelvű oktató-nevelő munkássága, a 230 éves magyar állatorvosképzés és a 115 éves Szolnoki Művésztelep – közölték a szervezők az MTI-vel. A kuratórium kitüntetésben részesíti Szöllősi Antal Északi Magyar Archívumát, ... Tovább »

Ürítik a víztározót, látható lesz a víz alatti Bözödújfalu

A vízzel elárasztott Maros megyei Bözödújfalu 2017. március 19-én. Elkezdődött a falut elárasztó mesterséges tó leeresztése, várhatóan másfél hónap múlva újra teljesen látható lesz az egykori település víz alatti része. A vizet azért eresztik le, hogy meg tudják javítani azt a sérült hidat, amely a tóban álló irányítótornyot köti össze a gáttal. A mesterséges tavat a munka elvégzése után, ősszel ... Tovább »

Több mint kétszáz éves biblia került a tiszaderzsi gyűjteménybe

Egy több mint kétszáz éves, 850 oldalas, 1805-ből származó Károli-féle kiadással gyarapodott a tiszaderzsi református templomban található Bibliamúzeum, ahol csaknem 600 kötetet őriznek. Fodor Gusztáv református lelkész-igazgató, a gyűjtemény megálmodója és életre keltője az MTI-nek elmondta: az 1805-ös kiadás adományozója egy budapesti nyugalmazott baptista pszichológus. Hozzátette: a bőrkötéses könyvben kézzel írt, háromoldalas, 1807-től kezdődő vésztői helytörténeti anyag is található. A ... Tovább »

Országszerte megemlékezéseket tartottak a nemzeti ünnepen

Országszerte megemlékezéseket tartottak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján szerdán. Az Országház Kupolatermében tartott ünnepségen átadták a Kossuth Nagydíjat, a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrendeket. Áder János államfő azt mondta, hogy az egyes ember és a nemzetek sorsát nem a vakszerencse, hanem a teljesítmény, a becsületes munka és az időtálló egyetemes értékekhez való ragaszkodás alakítja. A Nemzeti Múzeumnál ... Tovább »

Székely Szabadság Napi megemlékezés

Szolnokon, a Székely Szabadság Napi megemlékezés pénteken, 17 órakor kezdődik Belvárosi templom előtti téren, ahol a résztvevők közösen elhelyezik a megemlékezés koszorúit és virágait vitéz Nagy Gyula altábornagy és vitéz Nagy Áron vezérőrnagy emléktáblájánál. Tovább »

21. Szolnoki Csata

21. alkalommal ütköztek meg egymással a magyar és az osztrák katonai alakulatok. Az 1849. március 5-i Szolnoki Csata eseményeit ezúttal március 4-én szombaton elevenítette fel 200 hagyományőrző – számol be a szolnok TV. Szombaton verőfényes napsütésben vette kezdetét immár 21. alkalommal a szolnoki csata. Az 1849 március 5.-i eseményekre emlékezve ismét győztek a magyarok a császári seregek fölött. A szabadságharc ... Tovább »

Székely szabadság napja

1854. március 10-én végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten a székely vértanúkat, akik az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját akarták újra fellobbantani. A nemzeti önrendelkezés volt az a cél, amelyért életüket adták, példát mutatva bátorságból és hűségből az utókornak. A ma élő székelyek számára ez a nap nemcsak a közös emlékezés napja, de az összetartozásé is, a tudatos, közös fellépésé ... Tovább »

A szolnoki csata huszonegyedszer

Ellentétben 1849. március 5-vel, amikor ködös, párás idő volt és hideg, szombaton ragyogó napsütés fogadta a csatára emlékezőket. A Tisza partján sorakoztak föl a hagyományőrző csapatok lovakkal, puskákkal, ágyúkkal, szablyákkal, korhű ruházatban, hogy “tömörítve” eljátsszák a nézőknek az eseményeket. Azon a március ötödikén Damjanich tábornok seregei a városból korábban elűzött szabadságharcosok megsegítésére érkezett és Cibakházától Abonyig terjedő hadmozdulatokkal alaposan helyben ... Tovább »

Arany-emlékév

Nagyszalontán Áder János köztársasági elnök jelenlétében ünneplik ma Arany János születésének kétszázadik évfordulóját, és egyben itt nyitják meg hivatalosan az Arany-emlékévet. A bicentenárium rendezvényei helyi idő szerint reggel kilenc órakor a református templomban ünnepi istentisztelettel kezdődnek. Az évforduló alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia a nagyszalontai városháza nagytermében tart gyűlést egy órával később. Ennek megnyitóbeszédét – amely egyben az Arany János-emlékév ... Tovább »

Duplájára nőtt a középiskolás programban részt vevő erdélyiek száma

Duplájára nőtt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programjában részt vevő erdélyi magyar diákok száma a januári felvételi időszakot követően, így már 16 város 310 tanulója vesz részt az iskola mellett végezhető képzéseken Erdélyben – közölte a kollégium az MTI-vel. Mint írták, a Magyarországon húszéves múltra visszatekintő, a hagyományos oktatást kiegészítő képzéseket kínáló tehetséggondozó intézmény középiskolás programja 2013-ban indult útjára ... Tovább »