Fék, világ!

Van az a szemszög, amiből a koronavírus hatását talán pozitívan is lehet értékelni: a Földé. Na, figyelj! 

A klímavédelem a tavalyi év egyik nagy buzzwordjévé lépett elő, az elveszett(nek hitt) generáció megmondóemberekkel állt ki a pódiumra, hogy kifejezze nemtetszését a világ haladási irányával kapcsolatban. Ebbe kár lenne politikát vinned, maradjunk annyiban, hogy aki ezt kitalálta/felkapta, jól tette. Greta Thunberg és a mögötte felsorakozó gyerekseregek valahol most elégedetten (és remélhetőleg sűrű kézmosások közepette, természetesen kerülve nagyfaterékat) dörzsölhetik a tenyerüket, a COVID-19 “ráfeküdt” néhány problémás területre. Rátok nézek, repülők az égen – és közvetve turizmusőrület -, olajfogyasztás, világkereskedelem, made in China címkék, beteges import/export hajhászás, etc. 

A munkarutin, a szórakozási rutin, az oktatási rutin, mind kapott egy headshotot, de ez hátha kizökkent gondolkodásmódokat is: elég, ha eszünkbe jut, amit pénteken osztott meg velünk a miniszterelnök. Digitális oktatás, whaaat? Tényleg elértünk ide, és ez jó lesz: DI-GI-TÁ-LIS OK-TA-TÁS. Baszki, azt elképzelted, mikor a Szabó tanár úr Skype-on conf callban tolja le a kovalens kötéseket? XD

Talán most lehet kezdeni agyalni azon, hogy a vírus berobbanása előtt a Föld erőforrásait mennyire túlhasználtuk, hogy ezekkel megtanít-e bánni a jelenlegi helyzet, vagy visszaáll minden szar x hónapon belül az eddig megszokott körforgásba, passz. Most kicsit te is komolyan veheted az eddig mantrázott fenntarthatósági lózungokat, otthonról fogsz dolgozni az ingázás/irodába járás helyett (konzervatív vállalti kultúrák, helló!), mozi helyett együtt tolhatja a Netflix szekerét a család (tényleg, ilyen vírusos Black Mirror részre nem emlékszel?), a gyereknek lehet kibringázni a megyében bármerre az újabb milánói fapados víkend helyett, meg ilyenek.

Szóval nyomjunk egy újratervezést a jövőt illetően… 

Aggódj az ősökért, a környezetedben élőkért, magadért, de egy kicsit aggódj már a bolygóért is, ahol élsz, köszi a Föld nevében is! 

Ui.: anyádéknak meg mondjad már, hogy a másfél tonna lisztet, cukrot, konzervet – amit most bezsuppoltak a kombi hátuljába a sparos 20%-ossal – a vírus lecsengése után olyanoknak adják, akiknél a szelet kenyér is ajándék az asztalon…

Megosztás:

További hírek:

All Rights Reserved © 2020