Szolnok: a veszélyhelyzet első hete

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása jelenti a legfőbb feladatot ezekben a napokban az ország, s valamennyi település vezetésének. Az országos szigorítások a helyi rendelkezések nélkül igazából hatástalanok lennének, ezért is összegeztük, Szolnokon a veszélyhelyzet első hetében milyen intézkedésekkel igyekeztek elejét venni a járvány gyors terjedésének.

Nem szeretnénk prejudikálni, de az első hét azt bizonyítja: Szolnok város hivatala, annak szakemberei a polgármesterrel az élen láthatóan pontosan tudják a dolgukat.

Szalay Ferenc polgármester már első sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon fontos a közösségi találkozások leszűkítése, az idősek megóvása, valamint a hiteles, pontos tájékoztatás. A város vezetője rendszeres videóüzenetekben tájékoztatta a szolnokiakat azokról a döntésekről, melyekkel a járvány elterjedését próbálja megakadályozni a város.

Ingyenesen hívható segélytelefonok

Két ingyenesen hívható, úgynevezett zöldszámot is „munkába állított” a város vezetése. A 06-80/620-002-es, valamint a 06-80/620-004-es telefonszámokon a járvánnyal kapcsolatban kialakult krízishelyzettel kapcsolatos kérdésekben segítenek a szakemberek. A koronviros@ph.szolnok.hu emailcímen írásban is feltehetjük kérdéseinket.

Közösségi intézmények bezárása

A könyvtárak, a múzeumok és a művelődési házak bezárásáról a veszélyhelyzet első pillanataiban döntött a megyeszékhely.

Óvodák, bölcsődék bezárása

Az egyik legösszetettebb intézkedés, hiszen azon túl, hogy bezárnak a köznevelési intézmények, biztosítani kellett az ügyeletet, valamint az étkeztetést azoknak, akik igénylik azt. Fontos, hogy akik az egészségügyben, szociális ágazatban, gyógyszertárakban, élelmiszerüzletben dolgoznak, vagy esetleg krízishelyzetben vannak, a kisgyermekeik elhelyezését meg tudják oldani.

Idősek nappali klubjainak bezárása

A döntést aligha kell megindokolni a legveszélyeztetettebb korosztály esetében. Mivel a klubokba járók általában ott is ebédeltek, ezért a főtt étel házhozszállítását meg kellett oldani.

Emellett fontos azon idős vagy krónikus betegek felkutatása, akik számára a legalapvetőbb segítséget meg kell adnia a városi önkormányzatnak.

Közétkeztetés biztosítása

A gyermekétkeztetés folyamatos biztosítása mellett gondoskodni kell a hatósági karanténban lévők ellátásáról, amennyiben persze ők ezt igényik. Sokat segít a város a szülőknek, hiszen sokan a munka mellett nem tudják megoldani, hogy rendszeresen főzzenek otthon maradó gyerekeikre.

Sportcentrum, tömegsport-rendezvények leállítása

A Sportcentrum valamennyi szakosztályában leálltak az edzések, a sportrendezvényeket nem tartják meg.

Oktatási, nevelési intézmények fertőtlenítése

Az önkormányzat elrendelte az iskolák, óvodák és a bölcsődék fertőtlenítését, ez egy speciális, hosszú távú vírusvédelmet is garantáló, ezüst-kolloidos felületkezelés formájában történt meg.

Társasházak fertőtlenítő takarítása

Az önkormányzati (Szollak) kezelésű társasházakban rendszeres fertőtlenítő takarítást rendelt el a város, egyúttal kérték, hogy lehetőségeik szerint más társasházakban is gondoskodjanak a lakók erről a fontos védekezési eszközről.

Lengyelpiac bezárása

Ott egészen a visszavonásig semmilyen árusítást nem engedélyez a város.

Fogorvosok sürgősségi ellátást végezhetnek

A kormányzati döntés után Szolnok városa azonnal tájékoztatta a lakosságot. Valamennyi kórházban elhalasztották a nem életveszélyt, illetve egészségkárosodást megakadályozó orvosi beavatkozásokat, műtéteket.

Játszóterek, kondipályák, sportpályák lezárása

A vírus terjedésének egyik „kiváló” terepe a sport, különösen a testi érintkezéssel járó sport, a játék, így az óvatosságra intés mellett be is zárták ezeket a létesítményeket.

Segítség a bérlakásban élő szolnokiaknak

Azoknak a családoknak, akiknek a jelenlegi helyzet nagymértékű létbizonytalansággal jár, önkormányzati támogatást kaphatnak.

A szociális bérlakásban élőknek első lépésként a következő havi lakbért nem kell kifizetniük. Azok az önkormányzati bérlakásban élők, akiknek jövedelme nem haladja meg egy főre vetítve a 110 ezer forintot, a lakbérnek megfelelő összegű támogatást kérhetnek az önkormányzattól.

Azok a családok, akik nem önkormányzati bérlakásban élnek, szintén lehetőségük van támogatás igénybevételére.

Önkormányzatok együttműködése

Szolnok Megyei Jogú Város, mint a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása székhely önkormányzata felvállalta, hogy a társuláshoz tartozó önkormányzatokat folyamatosan tájékoztatja a megtett intézkedéseiről, bizonyos témákban közös álláspontot alakítanak ki, közös gyakorlatot folytatnak, segítik egymást.

Önkormányzati intézmények, gazdasági társaságok foglalkoztatottjainak segítése

Az Önkormányzat úgy döntött, az intézkedései okán az egyik leginkább létbizonytalanságot kiváltó probléma a munka megtartása, illetve megélhetés biztosítása. Az elsődleges kérés azt volt az cég- és intézményvezetők felé, hogy a távmunka lehetőségét biztosítsák a munkatársak számára. Emellett az Önkormányzat az elkövetkező 30 napra biztosítani fogja a munkatársak teljes bérét.

Áldozatos munkatársak!

Nincs nevesítve egyik intézkedésben sem, de ezek a döntések csak akkor tudnak hatásosak lenni, ha a végrehajtásban elkötelezett, remek szakemberek dolgoznak. Szolnok ebből a szempontból kifejezetten szerencsésnek mondhatja magát, ugyanis a szociális szférában, az egészségügyben, a hivatali rendszerben csupa olyan ember dolgozik, aki személyes küldetésének tekinti mások segítését, a járvány terjedésének megakadályozását, legyen az szakember, karbantartó vagy takarító. Munkájuk nélkül nem tudnánk ellátni az időseket, nem jutna el étel a rászorulókhoz, s még hosszasan sorolhatnánk, ki mindenki segíti a városban élőket.

Külön köszönet azoknak, akik az élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban, drogériákban, postán, bankokban, fegyveres testületeknél dolgoznak azért, hogy nekünk lakosoknak valóban csak a saját környezetünkkel, a családunkkal kelljen most foglalkozni.

Megosztás:

További hírek:

All Rights Reserved © 2020