Egy fillér pluszt sem jelent az EU “segítsége”

Az MSZP utolsóként megmaradt EP képviselője, Ujhelyi István az Európai Uniónak a koronavírus járvány elleni küzdelem érdekében a tagállamok számára javasolt pénzügyi támogatásaival kapcsolatban sorozatosan téves és valótlan állításokat fogalmaz meg – írja Facebook oldalán Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője, aki részletesen lerántja a leplet Újhelyi hazugságairól.

A képviselő hazugságaival és csúsztatásaival szemben a tények a következők, írja Deutsch:

1. A sokat emlegetett úgynevezett uniós mentőprogram 37 milliárd eurós keretében semmilyen új forrás, plusz pénz nincs. Ezek az összegek a tagállamoknak a 2014-2020-as időszakra már korábban, hét évre előre megítélt tagállami uniós pénzügyi borítékjaiban benne vannak. Ahogy ezt Andrej Babis cseh kormányfő saját twitter oldalán megfogalmazta, a koronavírus elleni küzdelemre jóváhagyott 37 milliárdos csomag nem plusz támogatás, „az a pénz már régen a miénk“. „Szeretnék figyelmeztetni arra, hogy a COVID-19 elleni küzdelemre az EU egy koronával sem ad többet, mint amit az egyes országok már a járvány előtt igényeltek. A jóváhagyott 30 milliárd, ami miatt a sajtó az európai intézményeket ajnározza, nem plusz pénz.“

2. Az EU késlekedett a döntéseivel, annak ellenére, hogy a járvány példátlanul súlyos és rendkívül komolyak a már érezhető költségvetési, gazdasági és szociális következményei. Markus Söder bajor miniszterelnök a Spiegelnek adott interjújában egyenesen így fogalmaz: “Most lenne itt az ideje Európa és a Bizottság fellépésének. De feltűnően nagy a csend Brüsszel körül.” A Bizottság javaslatai pedig végül sajnos senkinek, egyetlen tagországnak sem biztosítanak több pénzt, csupán a tagállamok alig egyharmadának előbb fogják odaadni azokat a fejlesztési forrásokat, amiket már egyébként is elkülönítettek az adott ország számára az európai régiók felzárkóztatását szolgáló pénzekként az EU költségvetésében.

3. Nekünk, magyaroknak, Magyarországnak egyetlen egy fillér plusz európai uniós forrást nem jelent ez a Bizottsági javaslat.

4. Magyarország és számos további tagállam esetében a regionális fejlesztési források már nem átcsoportosíthatóak. Görögország, Horvátország, Írország, Ciprus, Litvánia, Lettország, Luxemburg, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia ugyanis hazánkhoz hasonlóan, jól teljesítő tagállamokként, az uniós fejlesztési forrásokat már teljes egészében vagy a 100%-hoz közeli mértékben lekötötték. A 2014-2020-as hét éves keretköltségvetési ciklus vége felé a tagállamok többsége uniós jóváhagyás mellett már időben eldöntötte, leszerződte/lekötötte és többségében elköltötte a rendelkezésre álló fejlesztési forrásokat. Ezek a felzárkóztatási források az uniós szabályokkal összhangban olyan gazdaságfejlesztési célokra, programokra kerültek elkülönítésre/elköltésre, amelyek megszakítása, a gazdaságfejlesztési programokra fordítható források elvonása nemhogy enyhítené a koronavírus okozta gazdasági károkat, hanem még inkább mélyítené azokat.

A tizenegy pontba szedett cáfolatot Deutsch Tamás Facebook oldalán olvashatják, amely elérhető alább:

Deutsch Tamás így fejezi be gondolatait:

Az Európai Unió eddigi döntései sajnos egyetlen eurócent plusz uniós forrást nem adnak egyetlen tagországnak sem. A Bizottság javaslata a tagállamok alig egyharmadának és csupán annyiban segít, hogy az egyébként is nekik járó uniós pénzek egy részét előbb kapják meg. Magyarország egyetlen fillér plusz támogatást nem kap. A korábban és most a tagállamoknak folyósított előlegek egyetlen fillér plusz uniós támogatást sem jelentenek. Az uniós fejlesztési források baloldal által előszeretettel emlegetett “átcsoportosítása”’durva megszorító intézkedéseket jelent, tovább növelve a járvány okozta gazdasági és szociális problémákat.

De.

Ujhelyi István a szikár tények ellenére hatalmas uniós támogatásokról hadovál. A magyar hatóságok mindennapos és szoros kapcsolatban állnak az Európai Unió intézményeivel. Arra biztatom a magyar hatóságokat, hogy Ujhelyi István bombasztikus nyilatkozatai után, azonnal kérjék számon az uniós intézményeken az Ujhelyi szerint nekünk állítólagosan járó sokezer milliárd forintos támogatásokat. Hiszen Ujhelyi képviselő olyan, mint az úttörő, mindig igazat mond? Ennyi.

Forrás: Deutsch Tamás Facebook oldala; Fotó: MTI

Megosztás:

További hírek:

All Rights Reserved © 2020