(Tisza)virágom, virágom

Ahogy most áll a járványhelyzet, a nyarunkat legalább részben visszakapjuk, szolnokiként azonban van pár nap, ami már most nagyon fáj, hogy kimarad a júniusunkból: a Tiszavirág Fesztivál hete ugyanúgy telik majd, mint a többi… A szomorú apropó kapcsán (is) beszélgettünk Kovács Ákossal, a rendezvény főszervezőjével.


Március végén kimondtad, hogy a 15. Tiszavirág Fesztivál elmarad a koronavírus-járvány miatt. Valószínűleg nem volt könnyű meghozni a döntést…
Borzasztó nehezen engedtük el, de muszáj, a jelenlegi helyzetben egyszerűen nem volt más választásunk. Egyeztettünk a várossal, a támogatókkal, aztán Facebookon bejelentettük, hogy 2020-ban nem “nyitunk ki”.

… és ezzel több tízezer szolnoki állandó júniusi programterve ment a levesbe, nekem van nem egy olyan ismerősöm, aki vigasztalhatatlan volt a hír hallatán, de ha csak elmész egy már kinyitott vendéglátóhely teraszára, kizárt, hogy előbb-utóbb ne üsse meg a füledet az elmaradó fesztivállal kapcsolatos sajnálkozás, vagy akár egy-egy jóérzésű múltidézés.
Szintén zenész. 🙂 A visszajelzéseket százával kapjuk, ilyenkor érzi igazán az ember, hogy mekkora jelentősége van egy ilyen rendezvénynek, mekkora örömet lehet vele szerezni. Rengetegen igazítják hozzánk a szabikat, foglalják a szállásaikat külföldről, csak azért, hogy itt lehessenek újra. Angliában, Németországban élő magyarok többen is hívtak.

Mekkora stábbal dolgoztok?
A szervezői csapat öt főből áll, ahogy közeledik a gyártási rész, úgy duzzad a létszámunk, külön terület a zene, az installáció, a technika, a vendéglátás. Ez ilyenkor már 150-200 embert jelent.

Sikerült mindenkinek megtartania a munkáját?
Szerencsére a szűkebb csapatnak igen. Tudjuk, hogy az alvállalkozókat is sújtja ez a járvány rendesen, de azt azért látni kell, hogy a Tiszavirág Fesztivál egyfajta szerelem, sosem úgy jött/jön létre, mint egy kötelező produktum, amit “felülről” berendeltek.

A fesztivál büdzséjéből maradt valami, vagy ilyenkor már minden le van kötve?
Ezt egy profitorientált fesztivál szemszögéből nézve biztosan nehéz megérteni, de mi például sosem tudjuk a rendelkezésre álló forrásokat, csak nagyjából május végére tisztul ki a kép. Szóval így nem könnyű a feladat, mert ceruzával írunk be összegeket, fellépőket. És amíg mondjuk egy pályázaton ki nem derül, hogy nyertünk, addig visszatartjuk a lélegzetünket.

Komoly kihívás lehet ebben a formában létezni…
Itt nincs egy nagy, állandó szponzor, aki azt mondja, hogy gyere Ákos, itt van x millió, ebből intézd a “boltot”, aztán oké, még marad is a keretből, mert nem tudod elkölteni, jó lesz tartalékba… Képzeld el azt a helyzetet, hogy van egy koncepciónk, az a 100%-os terv, de fel kell állítanunk egy 80%-osat, meg egy 60%-osat is, mert ki tudja, mekkora lesz az aktuális “takaró”, ami alatt “nyújtózkodhatunk”. Ráadásul a fesztiválokra vonatkozó szabályozás évről-évre szigorúbb, az ezekhez kapcsolódó költségek nagyon megtolják a kiadásokat…

Gyanítható, hogy ezek a szabályozások a vírus miatt jövőre biztosan kapnak egy újabb erős löketet. Láttok bármit már most ennek kapcsán?
Egyelőre nem, de ugye anno a West-Balkánban történt tragédia után a szabadtéri rendezvényeket kőkeményen-, talán némileg túl is szabályozták, szóval ebben a szegmensben már bőven megvannak a korlátok. Én azt várnám különben, hogy a belépős rendezvények kapnak egy ÁFA-csökkentést a jegyekre vonatkozóan. A környező országok ebben a tekintetben azért vernek ránk köröket, mert ott jóval alacsonyabbak az árak.

Még a beszélgetésünk elején mondtad, hogy nem volt más választásod, mint lehúzni a rolót idénre. Az nem fordult meg esetleg a fejetekben, hogy sok nyári fesztiválhoz hasonlóan megpróbáljátok átmozgatni őszre a rendezvényt?
Azt kell látnia mindenkinek, hogy kormányzati-, szponzori- és pályázati támogatásból (plusz helypénz – a szerk.) tartjuk fenn magunkat. Jelenleg szerintem a legtöbb cég azzal küzd, hogy megtartsa a dolgozóit, a marketingköltéseket – ahová egy fesztivál támogatása is tartozik – mindenhol visszavágták, a kormányzatok esetében is az most a prioritás, teszem hozzá, nagyon helyesen, hogy úgy csoportosítsák a pénzeket, hogy a gazdaságot mentsék vele. Meg lehetett volna csinálni egy Tiszavirág Fesztivált ősszel, ami színvonalában megközelítőleg sem olyan, amit a közönség az elmúlt tizennégy évben megszokott. Ezt semmiképpen nem gondoltuk járható útnak, jusson most inkább levegőhöz mindenki.

Ezáltal egy kicsit ti is…
Inkább azt mondanám, hogy ez most egy tök jó kreatív időszak, tervezési fázisban vagyunk, hogy a következő évben nagyot szóljunk.

Szó szerint is?
Nem, a Tiszavirág sosem lesz már koncertfókuszú, ha lesznek is nagyobb nevek, ők sem fognak nagyszínpadon megszólalni. Ilyen már tavaly is volt, akkor ugye a Quimby-tagokból álló Aranyakkord formáció zenélt kisebb színpadon, álnéven, előzetes beharangozás nélkül.

Nemrég hallgattam a Budapest TE meg ÉN podcastet, amiben Kádár Tamás, a Sziget főszervezője mondta, hogy bosszúból az idei fesztivál kényszerű elmaradása miatt brutális comebacket terveznek 2021-re. Akkor a mentalitás nálatok is hasonló?
Abszolút. Viszont arra kíváncsi leszek, hogy a piac másik oldalán lévő szereplők, akik a szolgáltatást viszik bele ebbe a történetbe, milyen áron fogják majd levezényelni ezt a visszatérést. Sok szakmabelivel tartom a kapcsolatot, hallom, látom, hogy iszonyú veszteségeket szenvedtek el, főleg ugye azok a szinte gyárként üzemelő fesztiválok, ahol a profitszerzés a prioritás, nekik ez valóban eszement nagy kiesés.

Kicsit ütném még a vasat a comeback kapcsán: új ötletek? Valamit lebegtessünk be a fesztiválozóknak! 🙂
Vannak tervben új dolgok, eddig is voltak, csak ilyen-olyan okok miatt nem valósulhattak meg. Majd talán 2021 lesz az az év, amikor igen. Többnyire egyébként látványelemekről van szó, amiket nagyon be akarunk pakolni a fesztiválba. Mert sokan ez(ek)ért szeretik annyira, az attitűd, a légkör, a feeling miatt, ami az egészet átjárja.

Állandó résztvevőként ezzel nem is próbálok meg vitatkozni, valahogy innen tényleg nem hiányzik a fókuszba állított zeneiség…
Valaki tavaly azt mondta, hogy ha üresen hagynánk a line-upot, csak az időpontokat írnánk be, akkor is ugyanannyi látogató lenne, mintha valami komoly név szerepelne a fellépők között. Teljesen igaza van.

Helyszínek kapcsán lesz változás?
Az átalakult Tisza parkot szeretnénk teljes egészében kihasználni, ha megkapjuk rá az engedélyt, plusz a Békás szökőkút felé terjeszkednénk, ott a mozi helyett – amit ismét átmozgatnánk – amolyan park programokat látnánk megvalósíthatónak.

A mozi miatt még lesznek “betelefonálóitok”, ha jól emlékszem, a két évvel ezelőtti áttelepítésnek nem volt túl jó fogadtatása a fesztiválozók körében. 🙂
Igen, de ez most egy vadiúj helyszín, reményeink szerint jól sül majd el.

Mit gondolsz, szerinted emiatt a kihagyás miatt kell majd valamilyen formában edukálni az embereket? Két év telik el a tizennegyedik és tizenötödik Tiszavirág között, el lehet felejteni ezalatt fesztiválozni?
Kizárt! Sőt, én valami olyasmit várok, hogy az esetleges hibák kapcsán megbocsátóbbak lesznek, nem nézik majd olyan szigorú szemmel a rendezvényt. Ha el vagy kényeztetve – márpedig Szolnokon el vagy, hiszen egy átlagos nyár kis túlzással kitermel magából heti két fesztivált – akkor könnyebben mondasz negatív kritikát, könnyebben veszed észre, ha valami számodra nem komfortos.

Kell Szolnoknak heti két fesztivál nyaranta?
Feleslegesen sok.

Szervezői szemmel vagy civilként?
Is-is. Figyelj, az nagyon nem mindegy egy város szempontjából, hogy az ezekre fordítható költségeket tíz-, húsz- vagy éppen harmincfelé osztod. Ha előbbi valósulna meg, akkor lennének nívósabb, komolyabban jegyzett rendezvényeink.

Vannak olyan fesztiválok, amiket követendő példának tartasz, ahonnan inspirációt merítesz?
Persze, a legfontosabb ilyen hatásom a Veszprém Utcazene Fesztivál. Ha ők nincsenek, akkor most lehet, hogy egy teljesen más Tiszavirág Fesztiválról beszélgetnénk, ha egyáltalán beszélgetnénk róla… Az Ördögkatlan is idekívánkozik, és mondjuk a Művészetek Völgye, ami egészében véve nem a kedvencem, de bizonyos elemeit nagyon kedvelem. Azt hiszem, ilyenre egy rakat példát tudnék hozni, mert rengeteg kulturális programra, fesztiválra járok itthon és külföldön egyaránt. Ezekről a helyekről igyekszem meríteni, gondolatokat áthozni, ezeket a gondolatokat tiszavirágosítani.

Egyébként melyik a…
Bocs, hogy a szavadba vágok, majd’ elfelejtettem, a Fényfesztivál Pécsett, na, az még zseniális!

Szóval melyik volt a kedvenc Tiszavirág Fesztiválod?
Nem a 2020-as, ez már tuti… A második fesztivál végén a vasárnap délig tartó, borozgatással egybekötött stábértekezlet szakadó esőben, az nagyon szép emlék, de ilyen az is, hogy Gilby Clarkot, gyerekkorom hősét elhoztuk Szolnokra. Vagy éppen a La Rue Kétanou, akikről senki nem akarta elhinni, hogy itt, a Verseghy előtt játszanak egy 2×2-es színpadon, miközben Párizsban tízezreket vonz egy-egy koncertjük.

Jutott eszedbe valaha az, hogy a Tiszavirág Fesztivált klub formájában tovább vidd az év azon szakaszában, amikor az idő már nem kedvez a szabadtéri programoknak?
Gondolkoztam ilyesmiben, de félek, hogy nem lenne életképes. Ebből a szempontból nem túl rózsás az itthoni helyzet, Budapesten kívül már egy zenekar sem igazán tud 150 embernél többet bevonzani. Meg az is bennem van, ha egész évben fenntartasz egy ilyen helyet, akkor elmúlik az a bizonyos egy évben egyszer varázs…

A végére hagytam a legfontosabb kérdést, a szolnoki nyarak kriptonitját, a fesztiválozók vörös posztóját, minden Facebook-troll Szent Grálját: mi lesz az esernyőkkel? 🙂
Gyorsan nyugtassunk meg mindenkit, az esernyők maradnak a helyükön 2021-ben is! 🙂

Megosztás:

További hírek:

All Rights Reserved © 2020