Made in (már nem is annyira) karantén 5.

Megvannak azok az önszerveződő Facebook-csoportok, ahol most a legújabb megmondás az az, hogy a koronavírus egy világméretű összeesküvés, miközben kamu az egész? Az egyik ilyen csoport 11 ezer (azaz tizenegyezer) tagot számlál. Itthon. Nem hiszed el. Innen egy ugrás a fényevés, a chemtrail, a laposföld, de még az oltáselleneség is…

Valószínűleg az ilyen esetekre válaszul született meg a “hátravinni, agyonlőni” mém, de még csak ennyire szélsőségesnek sem kell lenni – az ilyesmire ránéz valaki, és azt mondhatja, nem feltétlenül normálisak. A csoport(ok) tagjai brutális lelkesedéssel osztják meg az élményeiket, miszerint üzletekbe maszk nélkül, bátran mennek, és nem értik, hogy miért bámulják őket a maszkosok furcsán… Szerintük ez arról szól, hogy csak ők mernek ellenállni, pedig mindenki tudja, hogy a világjárvány nem más, mint egy jól kitalált hiszti, egy újkori médiahack, ráadásul nem is a vírus öl, hanem a rengeteg ellenintézkedés. Most erre mit lehet mondani?

Tök jó, rájöttek, hogy csalás áldozatai vagyunk, hiszen akkor sem halunk meg, ha nem húzunk maszkot, hiába mondja Cili néni naponta, hiába van (még egy ideig) veszélyhelyzet hirdetve, nekik van vér a pucájukban, nehogymámegmondjavalaki, hogy mi a kötelező! Francokat, lehet menni az autópályán is gyalog, keresztbe, az is csak a médiahiszti miatt lehet tilos.

Ettől függetlenül egy aprócska igazsága van az ilyen csoportoknak a jelenlegi helyzetben: aki betartja a szabályokat, próbál a közösségi médián kívül tájékozódni, az sem tudhatja biztosan, mikor szűnnek meg a félelmet kiváltó okok. A közvélemény-kutatások szerint itthon a népesség 50%-a tart a koronavírus második hullámától, miközben az objektív, minden ismert információt összegző tájékoztatás elmaradása néhányakban  hiányérzetet szülhet. Aztán persze azon is lehet vitázni, hogy ez a tájékoztatás fontos-e, miközben az orvostársadalom sem kezeli egységesen a helyzetet, rengeteg az eltérő szakvélemény, azt kibogozni meg közel lehetetlen. Kéne egy szuperhős, hogy megtegye.

Az egész tanulsága: nem lehet könnyű szuperhősnek lenni, mert ha valami komoly katasztrófától menti meg a bolygót, akkor az sosem fog kiderülni, ha meg nem menti meg, akkor béna, nem szuperhős, ennyit a Józsi is tudott volna a szomszédból. Ugyanez történik a járvány kapcsán is. Ha nincs elég elhunyt, akkor minek volt szükség karanténra, maszkra, felhajtásra, jönnek a fenti csoportok. Ha viszont túl sok lenne, akkor meg miért nem zártunk be mindenkit a lakásába… 

Mindenesetre, ha már ennyi szó esett a Facebookról, szolnokiként nézelődjünk értelmesebb kontent után, vagy akár vegyünk is részt benne: Legyél Te Is Szolnoki Műalkotárs!

Megosztás:

További hírek:

All Rights Reserved © 2020