Június 2-án a szolnoki bombázás áldozataira emlékezünk

1944. június 2. a Magyarország elleni légitámadások legtöbb áldozatát követelő napja volt. A támadás a szövetséges angolszász légierő azon úgynevezett ingabombázásai közé sorolható, amelyeket a szovjet repülőterek igénybevételével hajtottak végre. A bombával viszonylag pontosan célozhattak, mivel a légvédelmi tüzérség lőszerhiány miatt alig tüzelt. A bombaszőnyeg 870 rombolóbombával telibe találta a pályaudvart és környékét.

A rádió negyed 9-kor jelezte a légi riadót. A támadó gépek a vasútállomás irányába vonultak, ahol több ezer bombát dobtak le, melyek megrendítő pusztítást vittek végbe. Az indóház, a vasúthálózat, a barakk-tábor, az épületek sokasága, a Liget utca, a vasúti kolónia megsemmisült.

A támadások során több mint tízezer darab bomba hullott a vasútállomás, a Járműjavító, a szolnoki Tiszán átívelő vasúti híd, a szajoli pályaudvar, a katonai repülőtér és a város területére illetve annak környékére.

A bombázások következtében Szolnokon több mint 2000 magyar és német katona, polgári személy vesztette életét. Sok volt a gyermek áldozat, akiket szeretteik épp azért küldtek vidékre, mert itt tudták őket biztonságban.

Megosztás:

További hírek:

Szúnyogpánik

Ki nem találnád, de a legforróbb sztori manapság Szolnokon a szúnyoggyérítés kérdésköre. Nincs jó válasz,

All Rights Reserved © 2020