A végtelenbe és tovább

Az megvan, hogy 2011 után újra  “emberes” rakétát lőttünk az űrbe? Ugyan ez még nem a Mars, amiért az egész SpaceX létrejött, de azért egy újabb nagy lépés az emberiségnek affelé, hogy egyszer, még belátható időn belül átruccanjunk a vörös bolygóra is.

Elon Musknak kellett is a terelés, hogy egy kicsit SpaceX-ezzenek, meg Crew Dragonozzanak az emberek,ahelyett, hogy szegény kis X Æ A-12-ről beszélnének állandó jelleggel. Ja, nem tudtad, hogy a nemrég született gyerekét így hívják? Akkor mondom még egyszer: X Æ A-12 (vidéken csak Kyle). Mondjuk voltak már gyereknévvel 15 perc hírnévre vágyó sztárok a világtörténelemben, van kissrác, akit Audio Science-nek, kislány, akit Indiának, Storminak vagy éppen Apple-nek hívnak. Agyrém. Extrém agyrém.

Apropó vörös bolygó, utazás a Marsra, állítsunk emléket másnak, a most 30 éves Emlékmásnak. Is. Az utóbbi időben hatalmas Insta-influenszerként (oké, a népszerűségén sokat dob a szamara, Lulu is) tevékenykedő Schwarzenegger kultfilmjéről Klág kolléga írt egy remek mementót, egy olvasás abszolút megér. Ja, és kövessétek be Arnold papát Instán, tényleg zseni a kontent. 🙂

Na, de itt most mégis a rakéta volt a lényeg, nem gyereknevek, meg tesztoszteronfilmek, maradjunk a témánál.

Két asztronauta szállt fel, és ért sikeresen a nemzetközi űrállomásra szombaton, hogy négy hónapon keresztül ott melózzanak (home office, mi? :D) majd a már fent lévő pályatársakkal egyetemben. Ami nem is lenne olyan nagy szám, még annak tudatában sem, hogy kilenc éve nem indult űrhajós Amerikából, az viszont már igen, hogy mindez alapvetően nem NASA-büdzséből, hanem egy milliárdos hóbortjából lett vállalkozásából nőtte (vagy lőtte) ki magát. Maszek űrrepülés 2020-ban, oh yeah!

Ahogy korábban mi is megírtuk, szerencsére Magyarország sem akar kimaradni a jóból, hátha sikerül majd bekerülni Musk vagy a NASA látókörébe… Máig egyedüliként ez Farkas Bertalannak sikerült 1980-ban – akiről azt egyébként tudjuk, hogy 1967-69 között Szolnokon végezte el a Kilián György Repülőműszaki Főiskolát? Hoppácska!

Egyébként az űrrepülés témakörét érintő top3 legfontosabb kérdés, ami mindig is ott motoszkált a fejekben, legalábbis szombat óta biztosan, de eddig nem tudtad kinek feltenni (Google meg nem a barátod):

1. Van-e vécé a Crew Dragonon?
Nem, pelenkában tolják az űrhajósok… Még szép, hogy van, hasonló elven működik, mint amihez a Földön hozzászoktak, csak itt a fejük felett van az egység.

2. Elég jók-e a pilóták?
Hát ja, mindketten pont 20 éve asztronauták, van mögöttük néhány óra űrséta, stb., szóval szavazzuk meg nekik a bizalmat. Május 13-a óta karanténban vannak, nyugi, nem fogják megfertőzni koronavírussal a földönkívülieket.

3. Ki van még rajtuk kívül a fedélzeten?
Amikor azt hitted, hogy csak ketten mentek, tévedsz: egy dinoszaurusz is velük utazik, legalábbis aki figyeli a közvetítéseket, az láthatta a flitteres plüssdinót beúszkálni a képbe… Ily’ módon vált igazán történelmivé az űrrepülés. 😀

Megosztás:

További hírek:

All Rights Reserved © 2020