Ön is védekezzen a szúnyogok ellen!

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása után kiemelten fontos, hogy a lakókörnyezetünkben kialakuló mikrotenyészőhelyeket felszámoljuk. Célszerű a vízgyűjtőként szolgáló kerti eszközöket (virágcserepek, játékok, madáritatók) összegyűjteni, vagy néhány naponta kiüríteni, az esővízgyűjtő hordókat szúnyoghálóval lefedni, illetve az árkokat rendben tartani, hogy ne tudjon benne hosszabb ideig megállni a csapadék. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztatót.

Miért?
A csípőszúnyogok a vérszívás során betegségeket terjeszthetnek, ehhez azonban szükséges, hogy korábbi vérszívás alkalmával egy fertőzött emberből vagy állatból felvegyék a
kórokozókat.

Hazánkban és a környező országokban is várható olyan csípőszúnyog fajok felbukkanása, melyek korábban nem fordultak elő Európában.

Hogyan?
Szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ha környezetében szúnyoglárvák fejlődését észleli, hívja fel családtagjai, ismerősei figyelmét is a szúnyogok elleni védekezésre.

A csípőszúnyogok lárvái vízben fejlődnek. Tévedés azt gondolni, hogy a csak a tavak, folyók
árterében szaporodnak a szúnyogok. Számos olyan járványügyi szempontból fontos szúnyogfajt ismerünk, melyek lárvája kis térfogatú pangó vízgyülemekben él. A nyári hőmérséklet mellett akár egy hét alatt kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. Néhány deciliter vízben több száz szúnyog fejlődhet.

Ön is védekezzen a szúnyogok ellen! A kerti tóban tartott apró halak legtöbbje elfogyasztja a zúnyoglárvákat. A rendszeres kezelt, tisztított vizű medencében nem maradnak életben a szúnyoglárvák.

Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson. Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot,stb. fordítsa fel, hogy abban az esővíz ne tudjon
összegyűlni. Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre. Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót, stb. fedje le vagy sűrű hálóval takarja le. A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.

Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, pl. gumiabroncsot, stb. melyben a víz sszegyűlhet. Ne hagyja, hogy a virágcserepekben, cserépalátétben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázáttöltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet.

Megosztás:

További hírek:

Szúnyogpánik

Ki nem találnád, de a legforróbb sztori manapság Szolnokon a szúnyoggyérítés kérdésköre. Nincs jó válasz,

All Rights Reserved © 2020