Újra fedél alatt a tiszavárkonyi alkotóház

Három esztendeje megállt ott az egykor pezsgő élet. megállt, mert egy szilveszterező társaság mulatságának a tetőtűz vetett véget, az épület kiégett. Ez volt 2016 és 2017 fordulója, azóta csak romlott a csupasz falak állapota is.

Most viszont jó hír az, hogy az adakozók forintjaiból és állami pályázati pénzből végre újra tető került az alkotóház fölé, így tovább már állapota nem romolhat. A megyei népművészeti egyesület a hatalmas kár után a fölújítást-karbantartást több részre bontotta, ennek első sikere az, hogy a főépület új tetőszerkezetet és cserép borítást kapott. A korábbi nádtetőt az egyesület közgyűlése nem javasolta mondván, hogy az akár újra leéghet.

A második ütemben új ajtók és ablakok is kerülnek majd, a falakat, a padlózatot is rendbe hozzák, míg a harmadik ütemben a villany-, víz-, és gázvezetékek helyreállítása, vakolás, festés zárja a teendőket. Mindehhez számtalan pályázati forintot kell elnyerni, jóllehet a térség országgyűlési képviselője, Kállai Mária éppen nemrég egyedi “segítséget” is kijárt. A kulturális ügyeket is felügyelő EMMI-től hozott forintokat.

Egyelőre itt tart a tiszavárkonyi alkotóház újraélesztése, a teljes fölépülés legalább újabb két esztendő. Ahhoz pénz kell, nem kevés, de mint Kállai Mária országgyűlési képviselő mondta: az alkotóház a környék népművészetének, hagyományai ápolásának nagyon fontos helye volt és hamarosan újra az lesz. Legalább olyan fontos, mint a kultúra egyéb területein a szolnoki szimfonikusok, a színház vagy az örökség zenei fesztivál. Nem véletlen az sem, hogy minden nehézség ellenére az utóbbi hónapokban is százhatvan millió forint jutott e célok megtartására a térségben.

Az alkotóház teljes megújítása nem áll meg. Erre garancia a helyi önkormányzat, a megye, a minisztériumok, a sok-sok önzetlen támogató – mondta Kállai Mária.

Megosztás:

További hírek:

Szúnyogpánik

Ki nem találnád, de a legforróbb sztori manapság Szolnokon a szúnyoggyérítés kérdésköre. Nincs jó válasz,

All Rights Reserved © 2020