A temetőt védenék a behajtás szigorításával

Nehéz döntést kellett meghoznia a Kőrösi úti temetőt üzemeltető Szollak Kft-nek a sírkert védelmének érdekében. A temetőbe behajtó sok autó ugyanis károkat okozott megannyi sírban, amit joggal tettek szóvá a hozzátartozók.

– Egy régi szokással kapcsolatban kellett döntés hoznunk – mondta Dóra László, a Szollak Kft. temetői üzemeltetéssel megbízott munkatársa. – A behajtás hétvégente ingyenes volt, ilyenkor jelentősen megnő a bejövő gépjárművek száma.  A temető útjai viszont egyszerűen nem alkalmasak ekkora gépjármű forgalomra. Keskenyek, és a sírok közvetlenül az út mellett vannak, az autók nem férnek el egymás mellett.  Emiatt egyre többször hajtottak neki a síroknak, megrongálva a síremlékeket. A síremlékek pedig a családtagok tulajdonában vannak, nekik kellett felújítani a megrongált emlékműveket, mert a károkozók persze egyszer sem vállalták a felelősséget.

Dóra László elmondta: felmerült, hogy hétvégén teljesen megtiltják a behajtást, de ezzel ellehetetlenült volna a nehezen járó idősek behajtása is, ezt pedig nem akarták. 

– Így megmarad a lehetőség a nehezen járóknak, időseknek is, hogy autóval látogathassák meg szerettük sírját. Azonban talán így valóban azok jönnek be, akik nem tudják másként megoldani. Hiszen a temető körül van bőven parkoló, ami ráadásul ingyenes, s a hat gyalogos kapunak köszönhetően nem kell nagy távolságokat bejárni.

Dóra László nevetségesnek nevezte azt a véleményt, hogy a behajtáson keresztül akart pénzhez jutni a Szollak Kft, hiszen a behajtási díjak még a sorompót kezelők bérére sem nyújtanak fedezetet. De ez nem baj, hiszen a cél az volt, hogy csak azok menjenek gépkocsival a temetőbe, akiknek ez feltétlenül muszáj. Az elmúlt pár hét tapasztalata pedig azt bizonyítja, hogy helyesen döntöttek, mert azóta egyetlen síremlék se látta kárát az autós forgalomnak.

Az üzemeltetésért felelős Dóra László hozzátette, a mozgáskorlátozottaknak továbbra is lehetőségük van arra, hogy ingyenesen hajtsanak be a temetőbe.

Megosztás:

További hírek:

All Rights Reserved © 2020