Repülőgépes szúnyorirtás Szolnokon – csütörtök este szállnak fel a repülők

Bár csökkenni látszik a szúnyogok száma, a vérszívók utánpótlása lankadatlan. Dr. Kállai Mária és Balla György országgyűlési képviselők, illetve több térségi polgármester kérésére a kormány engedélyezte a repülőgépes szúnyogirtást Szolnokon és környékén.

A város önkormányzata hétfőn este az óvodák és bölcsődék területén, illetve a NEFAG játszótéren rendelte el a szúnyogirtást.

Kedden a város frekventált helyein melegködös védekezés lesz. Ebben az esetben a talajról képzett melegköd akár 40 percig is a területen lebeghet, és teljesen átöblíti a térséget, így a növényzetben megbúvó, tehát az éppen nem repülő rovarokra is hat.

Szerdán légi biológiai szúnyoglárva irtás lesz. A biológiai szúnyogirtás során egy baktérium által termelt hatóanyagot juttatnak azokba a víztestekbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek.

Csütörtökön, ha az időjárás engedi, este felszállnak a repülők. Ezen a napon földi és légi kémiai szúnyorirtás is lesz.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt letakarni. A kezelés idején és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Az elmúlt hetek folyamatos beavatkozásainak, illetve az e heti kezelések eredményeként a szúnyogok számának jelentős csökkenését várja az önkormányzat.

Megosztás:

További hírek:

All Rights Reserved © 2020