A II. világháború két legendája találkozik Szolnokon

Egy igazi ikonikus találkozó veszi kezdetét július 30-án, hiszen a II. világháborúban egymás ellen harcoló két vadászrepülőgép, a német Messzer és a brit Spitfire Magyarországon most első alkalommal a RepTárban tekinthető meg.

A Lengyel Repülési Múzeum és a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum együttműködésének köszönhetően érkezik Szolnokra a Supermarine Spitfire LF Mk.XVIE vadászrepülőgép.

A projektben fővédnökséget vállalt a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége a lengyel-magyar baráti és szakmai kapcsolatot tovább erősítve.

A Spitfire a britek legkedveltebb harci gépe volt, s az ellenállás szimbóluma lett, hiszen akkoriban szuperlatívuszokban zengtek róla. Ezt a típust kifejezetten alacsony és közepes magasságú légi harcra, valamint földi támadásokra fejlesztették ki, s az „E“ volt az utolsó olyan változat, amelyet jelentős számban gyártottak.

Különleges alkalmak egyikét képzi, a Supermarine Spitfire LF Mk.XVIE érkezése, hiszen az egykori ellenfele mellé érkezik, a Messerschmitt Bf 109 típusú német vadászgép oldalára. A két rivális immáron küzdelem és tét nélküli találkozója Magyarországon kizárólagosan a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban tekinthető meg. Szolnoki látogatása után, a már lengyel vadászrepülő század festését és jelzéseit viselő brit gép végső helyére kerül a krakkói Lengyel Repülési Múzeumban.

A két legenda 2020. szeptember 13-ig tekinthető meg a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Megosztás:

További hírek:

All Rights Reserved © 2020