Go Zé!

Akit az istenek szeretnek, örökre meghagyják gyereknek. A modorosblog erre fülszövegnek csak annyit mondana, hogy Szia uram, hatalmas igazság Heltai J… francokat, a Bëlga tollából. Mondjuk a szemkörnyéki ráncok, a derékfájásra bedobott napi 2-3 Cataflam, meg a növekvő piacra járási hatékonyság biztosan nem volt a költő szeme előtt, mikor ezt leírta.

Persze a lélek más,arra gondolt ő, azt lehet sanyargatni, dobálni bele a szemetet, ettől függetlenül a fiatalság, a gyermeki én senkiből nem fog kihunyni, maximum egyre nagyobb számot kell mondani, mikor visszaemlékszel arra a legendás szombat estére ’87/’97/’07 nyaráról. Ja, az van, hogy augusztus 12-én volt a fiatalok világnapja, a Z generációé a világ, éljen-éljen!

Sokszor gondolkozik az ember, hogy mennyire más lehet mostanában gyereknek lenni, a saját lurkókorát mindenki túlmagasztalja, a nagymama nem tudott mobilon elérni, miközben a kosárpályán pattogtattál a haverokkal, hogy kész van a kabátos hús meg a gombás rizs, maximum lekiabált az ötödikről, ha éppen úgy esett. A haverok sem hívtak többet, ha a kedden, a pályán lebeszéltek szerint valamiért nem tudtál megjelenni szerdán délután a Holt-Tisza bevált stégénél. Más volt. Gyorsabb ez a mai világ, információéhesebb, mert információból annyi jut, hogy fel sem tudjuk dolgozni, hát még egy gyerek, akinek az éhsége ebben a tekintetben felülmúlhatatlan… 

Egy okos ember mondta azt valamikor, hogy az internet a legjobb és a legrosszabb dolog is, ami az emberiséggel történhetett. Igaza volt. Nem kell belemenni, hogy mit nyertünk vagy vesztettünk vele, nyilván mindenkinek megvan a sarkos véleménye a dologgal kapcsolatosan, a magyar embert meg meggyőzni a saját (vélt) igazától eltérő véleményről közel mission impossible. Maradjunk annyiban, hogy a digitális bennszülöttek (tudod, a GenZ) más síkon mozognak, más a sebességük, mások a preferenciáik is, mint anno, és ez alapvetően jó, mert semmilyen tekintetben nem maradnak le a világtól, és ami talán fontosabb: a világról. 

A boomereknek (vagy magyarítva b-oldalasoknak) azt kellene megtanulniuk, hogy a dimenziók kitágulásával – hiszen ez számukra is adott, és nem feltétlenül csak a szabad Facebook-kommentelést jelenti – nem kell mindenáron szörnyülködni ezeken a gyerekeken, csak azért, mert kezdjük elfelejteni, hogy fiatalként, az adott körülmények között mennyire lázadtunk, csak ugye régen minden jobb volt, bezzeg a mi időnkben, blablabla. És az a baj, hogy ez az “elöregedés” egyre inkább “elfiatalosodik”, a harmincasok/negyvenesek a leghangosabb többség, hiába állnak korban közelebb a “zékhez”, a tisztelet nagyon kevés. Pedig ilyen szempontból sem ártana figyelnünk egymásra.

A fiatalságot szapulni persze mindig is divat volt, de ma már minden hülye teret kapott, mindenkinek megvan a saját közönsége a közösségi felületeknek hála, így azért jóval könnyebben megy ez is… Azon persze gyorsan átlépünk, hogy minden korosztálynak megvannak a maga lúzerei, de igenis vannak valódi emberi kapcsolatok, vannak normális gyerekek, fiatalok. Nem is kevesen. Az empátia létezik, és ezek a fiatalok bőven túl fognak majd teljesíteni, hogy a világot egy fokkal jobb hellyé tegyék. Előre is köszi nektek, hajrá zések!

Megosztás:

További hírek:

All Rights Reserved © 2020