Vízügyi emlékpark alapkövét helyezték el a Tiszaligetben

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság az Országos Vízügyi Igazgatóság együttműködésével, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkárának, dr. Hoffmann Imre támogatásával, vízügyi emlékpark alapkövét helyezte el a Tiszaligetben, a 20 évvel ezelőtt levonult rekord tiszai árvíz idején megsérült, majd lebontott Szolnoki Szakaszmérnökség épületének helyén. Az emlékparkkal a vízügyi ágazat Szolnok értékeinek és létesítményeinek további gazdagításához is hozzá kíván járulni.

A tervek szerint ezen a területen elhelyeznek egy-egy Nepomuki Szent János, Szent Kristóf, valamint Szent László magyar királyról készítendő alkotást. A szobrokat Czupp Pál kunhegyesi fafaragó készíti. A parkban látható lesz a JOINTISZA emlékoszlop, amely a projektben közreműködő, a Tisza vízgyűjtőjén osztozó országokat szimbolizálja. Árvízi Emlék Ligetet is kialakítanak itt, ahol a Szolnokon mért legmagasabb árvízszinteket kopjafák jelképezik majd. További látványos elem lesz a Kárpát-medence vízfolyásait sematikusan ábrázoló térrész.

Nekünk, szolnokiaknak a 20 évvel ezelőtt levonult rekord tiszai árvíz volt a legemlékezetesebb, amikor hihetetlen szakmai hittel és óriási emberi összefogással sikerült a tragédiát elkerülni. Az azóta eltelt időszakban a kormánynak és az Európai Unió 2,4 milliárd forintos támogatásának köszönhetően 2012-2014 között megvalósult az árvízvédelmi fővédvonal mintegy 6 kilométeres szakaszának fejlesztése, amely az 1934-ben épült támfalszakaszt váltotta fel.

Láng István, az Országos vízügyi Főigazgatóság vezetője a vízügyi szabályozás és a vízgazdálkodás fontosságát emelte ki, amely a 80-as évekbeli háttérbe szorulása után végre kellő hangsúlyt kap napjainkban. Felidézte a 2000-es és az azt követő évek rekordokat döntögető árvizeit a hazai folyókon, a ciánszennyezést, a belvizeket és az aszályokat.

Sok mindent kapunk a víztől, utalt az ivóvízre, öntözésre és turizmusra Berkó Attila kormánymegbízott. Kiemelte, hogy kiváló munkát végeznek a hazai vízügyi szakemberek, és munkájuknak méltó emléket állít a most létrehozott emlékpark.

Szalay Ferenc polgármester személyes élményeit is felidézte a 2000-es árvíz, majd az azt követő ciánszennyezés kapcsán. Emlékeztetett, hogy Szolnokon azóta 2,4 milliárd forintból megvalósuló árvízvédelmi támfal épült és a Tiszaligetet is megújult gátrendszer védi.

A tiszteletadás és a hagyományőrzés fontosságát emelte ki dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő az emlékpark létrehozása kapcsán, majd a parkban elhelyezendő szobrok, Nepomuki Szent János, Szent Kristóf, valamint Szent László magyar király életéről szólt. Amint az elhangzott, mindannyian kapcsolódtak valamilyen módon a vízhez.

Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár hangsúlyozta: kell a vízügyi szakmának is egy támaszként szolgáló, erőt nyújtó példa. Utalt arra, hogy Szent László magyar királynak a vízügyi ágazat védőszentjévé nyilvánításának közigazgatási előterjesztése már folyamatban van. A helyettes államtitkár aláhúzta: a vízügyi szakemberek önfeláldozók, felelősséget vállaló és kitartó emberek, akik gondokodnak hazánk biztonságos vízellátásról, az árvízi biztonságról.

Megosztás:

További hírek:

Az eszme áldozatai

Régebb azt gondoltam, hogy beleláthatok a kommunisták fejébe. Kisilabizálhatom, hogyan is működött az agyuk. Mitől

All Rights Reserved © 2020