Egymást ütötte a szolnoki ellenzék

Végzettségéről titkolózó alpolgármester? Saját szövetségesei fúrták meg a jobbikos városi elnök tanácsadós állásait? Folytatódik a gyűlöletkeltés, konkrétan megnevezték egyik felelősnek a Szolnoki Többséget? Csak kapkodtuk a fejünket, s mindez kizárólag belső harc volt a mai közgyűlésen az ellenzéki frakciók között!

Voltak bizony bőséggel fontos dolgok a szolnoki közgyűlés októberi ülésén. Két ovit épít a város, meg két tornatermet is, lesznek kisgyerekeknek való focipályák is, de a kétségtelenül örömteli fejlesztések mögött igen komoly feszültséget rejtett az ülés.

Kezdődött ott, hogy a Szolnoki Többséget először elhagyó, s azóta függetlenként dolgozó Ligeti József újra napirend elé hozta a szerinte még mindig túlságosan személyeskedő szolnoki politikai életet. Meg is nevezte a Szolnoki Többség oldalát, valamint több szimpatizáns csoportot, melyek véleménye szerint már túllépnek az elviselhető határon. A Ligeti József által felhozott példa, amikor a kétéves unokáját Hitlerrel párosították, már valóban nem a vicc kategóriája. A Többség képviselői hallgattak, Szalay Ferenc polgármester viszont beszélt a felelősségről, a másik tiszteletéről, s arról, hogy az együttműködés a város érdeke, míg ez a közösségi médiában sokszor névtelenség mögé rejtőző stílus ténylegesen rombolja Szolnok hitelességét is.

Volt Ligeti Józsefnek egy másik felvetése is, amire választ igazából nem kaptunk. Azt vetette Miskolczi László helyi DK-elnök és alpolgármester szemére, hogy szerinte az általa feltüntetett jogi asszisztensi végzettsége nem is létezik. Mi tagadás, igen súlyos vád, sokkal súlyosabb annál, mint ahogyan reagált arra az érintett. Miskolczi László nem igazán meggyőző ellenkezésében azt mondta, egy négyszemközti megbeszélésen mutatná meg Ligeti Józsefnek a hiányolt papírokat. A független képviselő egyébként igencsak alapos volt, még a Pécsett is érdeklődött az egyetemen: volt-e ilyen hallgatójuk. Nemleges választ kapott állítása szerint. Talán nem vagyunk egyedül, ha azt gondoljuk, ennek az ügynek lesz még folytatása…

Hallatta a hangját a Többség soraiból Szekeres Éva is, aki a koronavírus-járvány miatt csökkenő önkormányzati bevételekkel összefüggésben felhívta a figyelmet a költségcsökkentésekre. Példaként a városi televíziót emlegette, mint mondta, fel kell mérni, miként lehet akár a magántőke bevonásával csökkenteni a város kiadásait. Csak zárójelben: a Szolnok TV eredeti költségvetési igénye közel 300 millió forint volt. A végül jóváhagyott 200 millióval is az ország legdrágább városi tévéi között van a médium. Persze Szekeres Éva túl nagy sikert nem aratott harcostársai körben.

Szolnoki Többség
Darabokban a nagy ellenzéki szövetség? (FOTÓ: Szolnoki Többség Facebook)

Aki azt hiszi, csak Ligeti József és a Szolnoki Többség harcáról szólt ez a nap, akkor az téved. Érkezett ugyanis a költségvetési rendelettel kapcsolatos napirendnél Györfi Mihály szocialista alpolgármester (ő gyakran nevezi önmagát a Szolnoki Többség titkárának), aki javasolta, hogy a városi cégeknél a megfelelési tanácsadói pozíciót a nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel függesszék fel. Példaként felhozta Daróczi István esetét, aki tanácsadóként segíti a közgyűlést, de 2021 végéig lemondott a díjazásáról. Mondhatnánk azt is, milyen dicséretes javaslat, s önmagában nincs is vele gond. Ám a megfelelési tanácsadói posztokat (nem kötelező, csak lehetőség egy jogi segítség az igazgatók mellé) pont a Szolnoki Többség erőltette nagy lendülettel. Bár nincs pontos információnk, kire irányulhatott ez az akció, de Ligeti József korábban beszélt arról, hogy a megfelelőségi tanácsadói poszt különösen érdekelte dr. Szotyori-Lázár Zoltánt, a Jobbik városi elnökét, az ellenzéki frakciószövetség egyik nagy támogatóját…

Az, hogy Györfi nem egyeztetett a Többséget sokak szerint hátulról irányítgató Szotyorival, az világosan kiderült abból, ahogyan a két jobbikos ágált a terv ellen. Galló György és Berényi Gábor egymást igyekezett túllicitálni, s győzködték a közgyűlést arról, erre mennyire nincs szükség. Nem nagy sikerrel, ugyanis az ő tartózkodásuk ellenére megszavazta a változást a testület.

De miért is érdekesek ezek a történések? Az világosan látszik, hogy valami végképp megtört a Szolnoki Többség soraiban. Most már világosan látszik, hogy nem Ligeti József miatt vitázik egymással a csapat. Az is egyértelmű, hogy az érték nélküli, hatalomvágyból létrejött szövetségek egyszerűen életképtelenek. És még csak egyetlen esztendő telt el ebből a ciklusból! (Fotó: szolnokinaplo.hu)

Megosztás:

További hírek:

All Rights Reserved © 2020