Ha tehetjük, ne mozduljunk ki otthonról!

A járványhelyzet súlyosbodására és a korlátozó intézkedések betartására hívta fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

Mint írták, a járvány legyőzése, az ország kinyitása, a negyedik hullám megelőzése az oltási program gyors, eredményes végrehajtásán múlik. Ebben kifejezetten jól állunk, de az, hogy most, a harmadik hullám csúcsán hányan kerülnek kórházba, hány honfitársunkat veszítjük el, az a korlátozó intézkedéseken és a lakosság önfegyelmén, szabálykövetésén múlik. Ezért egyszerre kell erőltetett menetben folytatni az oltási programot és erősíteni a személyes védekezést, távolságtartást, kapcsolat-minimalizálást.

A MOK szerint a helyzet súlyos, ezért mindenkitől azt kérik, hogy csak rendkívül indokolt esetben mozduljon ki otthonról.

Az orvosok kamarája javaslatokat is fogalmazott meg a lakosság felé:

  • Tervezzék meg a bevásárlást, lehetőség szerint hetente maximum 1 alkalommal menjenek boltba.
  • Közeledik a tavasz, az egyedül végzett kerti munka veszélytelen, de ne a barkácsáruház legyen az új pláza, ahol közösségi életünket éljük.
  • Aki teheti, mellőzze a tömegközlekedési eszközöket.
  • Ne látogassuk szeretteinket, ne találkozzunk barátainkkal, jelenleg ezzel vigyázunk a legjobban rájuk.
  • Ne menjenek hétvégén a közkedvelt parkokba, tavakhoz, kirándulóhelyekre.
  • Kerüljenek minden halasztható utazást, belföldön is.
  • Idén maradjon el a húsvéti rokonlátogatás, locsolkodás, hogy jövőre is meglocsolhassuk szeretteinket.

A MOK kiemelte: a találkozások csökkentése, a távolságtartás, a helyes maszkviselés és a kézmosás most emberéletek számában mérhető személyes felelősség.

Tudjuk, hogy mindez sok lemondással jár, mindenki vágyik a szabadabb, korlátozás nélküli életre, de idő előtti lazítással ne tegyük eredménytelenné az eddigi korlátozásokat. Ma Önökön múlik, hogy az intenzív osztályokra olyan terhelés hárul-e a közeljövőben, ami már korlátozza az ellátás biztonságát – írta a Magyar Orvosi Kamara közleményében.

Megosztás:

További hírek:

Rejtvény

Hódmezővásárhely polgármestere – aki azt sem érdemli, hogy a nevét szájamra vegyem – még márciusban

All Rights Reserved © 2020