Választás 2022 – szombaton kezdődik az ajánlások gyűjtése

Egy nappal az országgyűlési képviselő-választás ajánlásgyűjtési időszakának kezdete előtt, péntek délutánig 864 jelölt 157 661 ajánlóívet igényelt a választási irodáktól – közölte a Nemzeti Választási Iroda az MTI-vel pénteken.

A Nemzeti Választási Bizottság eddig 37 pártot és 11 nemzetiségi önkormányzatot vett jogerősen nyilvántartásba az országgyűlési választásra. A jelöltek és jelölőszervezetek korábban már bejelenthették igényüket az ajánlóívekre, egy íven nyolc ajánlásra van hely. Az ajánlásokat szombattól gyűjthetik a jelöltek, február 25-én 16 óráig.

Az ajánlásgyűjtő íveket szombaton 8 órakor kezdik átadni a jelölteknek, a péntek délutánig igényelt aláírásgyűjtő ívekkel összesen több mint 1 millió 261 ezer támogató aláírást lehet összegyűjteni. A választáson indulni szándékozó jelölteknek február 25-én 16 óráig kell összegyűjteniük az 500 érvényes ajánlást.

Az ajánlásokat csak a választási irodák által kiadott íveken lehet gyűjteni, azok nem másolhatók. Az íveken fel kell tüntetni az ajánló nevét, személyi azonosítóját és lakcímét, valamint a gyűjtőnek fel kell tüntetni a személyi azonosítóját vagy a személyazonosságát igazoló hatósági igazolványának számát, továbbá neki is alá is kell írniuk az ívet.

Az ajánlások a választókerületi választási irodák ellenőrzik, az ellenőrzés során bizonyos csekély mértékű eltéréseket – például ha az ajánló a két keresztneve közül csak az egyiket tünteti fel, vagy helyesírási hiba található a lakcímében – elfogadnak.

Az ívek szigorú elszámoláshoz kötöttek: ívenként ezer forint bírságot szabnak ki a választási irodák az elveszett, vissza nem vitt ívekért. Négy évvel ezelőtt az ajánlásgyűjtés kezdetekor az NVI azt közölte, több mint 393 ezer ajánlóívet igényelt az ívek kiadásának megkezdése előtt.

Megosztás:

További hírek:

Akik nemet mondtak Szolnokra

Miből juthat pénz a pedagógusok béremelésére? Miből lehet finanszírozni az ukrajnai háború miatt brutálisan megemelkedő

All Rights Reserved © 2020