Szolnoki baloldal – totálisan romokban

Alighanem még komoly baloldali elemzők is csak nagyra nyílt szemekkel nézik, miként vált Szolnok a balliberális politika Bermuda-háromszögévé. Azzá a hellyé ahol eltűnnek, majd újra előkerülnek pártok, közben kicserélődik a vezetőségük is, megváltozik a tagságuk. Ha az ember pár hétig nem követi a fejleményeket, bizony lemarad a dél-amerikai – török szappanoperákat kenterbe verő belső gyűlölködésről, s azzal szembesül, hogy a ma még Gyurcsány-párti városi elnök holnap már egy másik párt színeiben próbál talpon maradni a politika színpadán.

Még mindig nem tud lábra állni a szolnoki ellenzék az áprilisi és a június végi gyomros után. A választók kétszer is padlóra küldték őket szűk három hónapon belül, különösen a pletykafalusi időközi önkormányzati fájhatott nagyon, hiszen alig volt, aki rájuk, illetve a jelöltjükre szavazott, szemben a Fidesz és a KDNP által támogatott Menkó Gyulával, aki kevés híján a voksok háromnegyedét szerezte meg.

Azóta sem tudnak kilábalni ebből a helyzetből, nincs vezér, de még az sem igazán derül ki, hogy milyen politikai pártok alkotják a szolnoki közgyűlésben hatfősre fogyatkozott baloldali tömörülésüket. De nézzük is ezt a tanulságos pártkerengőt. Több mint érdekes!

Demokratikus Koalíció – Három éve még ők voltak a legerősebb ellenzéki párt Szolnokon, a Gyurcsány-csapat adta az egyik alpolgármestert is. Most pedig? Semmi. Egyetlen DK-s sincs a közgyűlésben. Aki volt, azt ugyanis elzavarták. Na jó, legyünk korrektek, lemondtak, kiléptek. Most aligha tudja bárki megmondani, kit is lehetne azonosítani a párttal.

Momentum – A pártot három éve még Szekeres Éva (ma már Bóka Éva) alkotta. Merthogy tagság akkor sem volt mögötte. Mióta Bóka Éva eltávolodott a nagypolitikától, s függetlenként dolgozik a testületben, a párt képviselet nélkül maradt a közgyűlésben. Egészen addig, amíg a DK két prominense, Miskolczi László és Füle István át nem igazolt. Szóval a Momentum nem csinált semmit, nem hallatta a hangját semmiért, nem segítette a várost semmivel, nincs gyakorlatilag senki mögötte a városban. Ám mégis megkétszerezték önkormányzati képviselőik számát. Ez azért már több mint bravúr!

MSZP – No, ők érdekesek. Maradtak ketten, ráadásul ugyanazok a személyek, de mint párt, teljesen eljelentéktelenedtek. Aktivistáik zöme már rég átigazolt a DK-hoz, hogy aztán most onnan menjenek „nyugdíjba”. Sokat elmond, hogy bár Györfi Mihály révén alpolgármestert is adnak, az új Szolnoki Többségben már az örökifjú dr. Füle István mondja meg a tutit.

Jobbik – Viccesen hangozhat, de a baloldali ellenzéki összefogás legnagyobb támogatója Szolnokon az egykori jobboldali párt. Talán úgy pontosíthatnánk ezt az állítást, hogy szolnoki elnökük, dr. Szotyori-Lázár Zoltán a nagy támogatója ennek. Ez a 2018-ban Szolnokon még 30 százalék körüli párt szintén a megszűnés szélére sodródott, az elnök által oly lelkesen képviselt, gyűlöletkeltésre, mások fenyegetésére és megvádolására alapozott kampánystratégia totálisan megbukott. A kétfős Jobbik-frakciót is sikerült megfelezni Galló György tagtársuk elzavarásával, így ők is beálltak a sorba az új balliberális frakcióba, a kisebbségben lévő Szolnoki Többségbe, ahol gyakorlatilag nem sok szavuk van.

De térjünk már vissza egy gondolat erejéig a június 26-i időközi választáshoz, mely az eddigi legnagyobb vereséget jelentette a baloldalnak Szolnokon. Merthogy az ott történtek azt igazolják, bizony a pártok felső vezetése úgy tojik a szolnoki szervezetük fejére, ahogyan az a nagykönyvben meg vagyon írva. Annak ellenére, hogy a DK jelöltje a parlamenti választáson elbukta az elvileg biztosan nyerő körzetet, újból a DK mondhatta meg, kit indítsanak a baloldaliak az időközin. Bizony annyira leszerepeltek már Györfiék, Szotyoriék az elmúlt években, hogy már saját portájukon sincs szavuk. Azért, valljuk be, ez valóban nem kis bravúr, mondhatjuk teljességgel egyedülálló. 

Megosztás:

További hírek:

Akik nemet mondtak Szolnokra

Miből juthat pénz a pedagógusok béremelésére? Miből lehet finanszírozni az ukrajnai háború miatt brutálisan megemelkedő

All Rights Reserved © 2020