Rendezi a szerepeket az új szociális törvénymódosítási javaslat!

Az ellenzéki oldalon nagy port kavart a kormánypártok által benyújtott szociális törvénymódosítási javaslat, melyet a teljes baloldali politikai garnitúra és sajtó igyekezett rossz színben feltüntetni, félremagyarázni. Hiába, mert az elmúlt héten elismert szakemberek mondták el véleményüket, fejtették ki szakmai álláspontjukat a javaslat kapcsán.

…ha valaki megnézni a hatályos szociális törvényt, látja ezeket a szereplőket, és a sorrendiséget.

Eddig is negyedik szereplő volt az állam és a helyi önkormányzat.

– fejtette ki a véleményét az Alföldhír.hu megkeresésére Kovács Ibolya szociálpolitikus. A szakember rámutatott: a szociális törvénymódosítás szövege tartalmazza, hogy amennyiben az egyén szociális biztonsága az első négy szereplő által (egyén, hozzátartozó, önkormányzat, karitatív szervezetek) nem teremthető meg, akkor annak biztosítása az állam feladata. Kovács Ibolya ezt úgy kommentálta: Ez még több is, mint az államnak a jelenlegi törvényben meghatározott feladata.

Megerősítette az elmondottakat Dr. Kaiser Tamás a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. Mint fogalmazott:

…az új törvénymódosítás pontosítja a régit, az egyes szereplőket pedig külön bekezdésben nevesíti és definiálja, valamint beemeli a karitatív szervezeteket.

Hangsúlyozta, hogy az 1993-ban elfogadott szociális törvényhez képest az állam és a helyi önkormányzat – mint szereplő – helyet cserélne a törvénymódosítási javaslat szerint. Ennek oka az ún. szubszidiaritás elve, amely szerint a problémákat mindig a lehető legalacsonyabb szinten kell megoldani, a legközelebb az érintettekhez, ahol a döntéshozók legjobban rálátnak a problémára.

Dr. Kaiser Tamás úgy látja, hatékonyabb és jobb ellátást eredményez, ha a segítségnyújtás vagy ellátás helyben, a problémához minél közelebb történik.

Megjegyezte: nem igaz, hogy az állam kivonul a szociális ellátásból. Főleg annak fényében, hogy az elmúlt tizenkét évben a három és félszeresére emelkedett a különböző szociális ellátásokra fordított költségvetési összeg.

Megosztás:

További hírek:

Akik nemet mondtak Szolnokra

Miből juthat pénz a pedagógusok béremelésére? Miből lehet finanszírozni az ukrajnai háború miatt brutálisan megemelkedő

All Rights Reserved © 2020